Päätoimittajalta | Politiikkaa yhtä kaikki

Energian hinta puhuttaa. Kaikki tietävät nyt, mikä on kilowattitunti ja sen hinta paikallisesti. Seinäjokelaisina saamme nauttia vielä maltillisesta hinnannoususta. Muualla asuvat tuttavat kuuntelevat kaiholla paikallista sähkön hintatasoa. Siitä huolimatta puuta pistetään pesään syksyn edetessä yhä enemmän, sillä sähkön säästämisen tärkeys on tiedossa.

Seuraava puolivuotiskausi pitää sisällään paljon politiikkaa. Toivon, että se merkitsee paljon kiinnostavaa julkista keskustelua, asiallisesti ja erilaisille näkemyksille sivistyneesti tilaa antavaa. Huomiohakuiset asiattomuudet marginaalista huudettuna eivät ole yhtään sen oikeutetumpia kuin ylenkatsonta valta-asemasta toteutettuna.

Kaikkea voidaan poliittisin päätöksin muuttaa, jopa luonnonlakeja.

Marraskuussa käydään äänestämässä seurakuntavaaleissa ja keväällä päästään valitsemaan demokraattisen yhteiskuntamme suurhenkilöitä, kansanedustajia. Seurakuntavaaleissa äänestetään päättäjät paikallisesti tärkeään pestiin. Jos tuntuu, että kirkon asiat eivät jäsenenä kosketa, kannattaa pysähtyä miettimään, miten monella tapaa ja läpi elämän ne itse asiassa sen tekevät. Seurakunnan tarjoamat palvelut ovat tukena laajemmin eri ihmisryhmille, kuin minkään muun kolmannen sektorin toimijan palvelut. Äänestäminen on aina merkityksellistä. Eduskuntavaalien yhteydessä äänestämisen tärkeydestä ei tarvitse erikseen puhua, sillä lienee selvää, että kun tilaisuus koskee lainsäätäjien valintaa, jokaista kiinnostaa, 100-prosenttisesti.

Tässä vaalien alla olen kiinnittänyt huomiota poliittisuuden käsitteen hämärtymiseen. Agendalla on asioita, joissa puhujat esittävät kannanottoja ikään kuin puhtaana poliittisista tarkoitusperistä. Fakta on kuitenkin se, että jokainen kannanotto on poliittinen ja tukee esittäjänsä edustaman tahon intressejä. Poliittisuus ei merkitse vain puoluepolitiikkaa. Poliittista on kaikki yhteiskunnallisia vaikutuksia omaava keskustelu, niiden seurauksena tehdyt valinnat ja näkökulmat. Tämä on hyvä tiedostaa, kun seuraa ajankohtaista keskustelua ja faktoina esitettyjä näkemyksiä.

Samaan aikaan, kun eteläpohjalaisissa kodeissa valmistaudutaan talveen kokoamalla varastot täyteen metsät vihreinä kasvavaa energialähdettä puuta, Euroopan parlamentti on tuonut äänestyksen kautta julki näkemyksensä, jonka mukaan puu lakkaa olemasta uusiutuvaa energiaa. Tämä päätös muistuttaa, että kaikkea voidaan poliittisin päätöksin muuttaa, jopa luonnonlakeja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat