Kolumni | Sähkötalkoot edessä

Keskustelu energianhinnasta ja tulevasta talvesta hallitsee tällä hetkellä kaikkia kahvipöytäkeskusteluja. Kotitaloudet tuskailevat mahdottomaksi paisuneiden hintojen kanssa energian hinnan noustua äkkisuoraan ylöspäin. Vaikka markkinat ovatkin hieman rauhoittuneet, on hintojen nousu edelleen täysin kohtuuttoman suurta.

Maan hallituskin on pyrkinyt rientämään apuun, mutta teot ovat toistaiseksi puutteellisia. Sähkön arvonlisäveron alennus tuo kaikille helpotusta, mutta on vain pieni lohtu hinnan jopa moninkertaistuessa. Hallituksen tulisi kaivaa työkalupakistaan esimerkiksi sähkön tukkumarkkinoiden hintakatto, joka rauhoittaisi välittömästi markkinaa. Hinta pysyisi maltillisempana kuluttajien sähkölaskuilla, toisin kuin selvityksessä oleva windfall -vero. Vero kierrättäisi voittoja valtion kautta monimutkaisine järjestelyineen kuluttajille -todennäköisesti myöhässä. Samaan aikaan se voisi vaarantaa tulevia energiainvestointeja.

Edessä on vaikeita päätöksiä, kuten katuvalaistuksen vähentäminen.

Hallitus sentään tuli järkiinsä, kun Meri-Porin voimala valjastetaan käyttöön, eikä sitä jätetä tehoreserviin. Tämä tuo suuren määrän ennustettavaa ja vakaata energiantuotantoa tulevalle talvelle.

Onneksemme Seinäjoen kaupungin asukkaat saavat nauttia huomattavasti pienemmistä hinnankorotuksista. Kaupunki on tehnyt kaukaa viisaan päätöksen yhdessä Seinäjoen Energian kanssa. Suurten voittojen sijasta on keskitytty palvelemaan omia kaupunkilaisia ja turvaamaan kohtuuhintainen sähkö, lämpö ja vesi asukkaille. Vakaa hintataso ja turvallinen toimija on kaupunkilaisille ja yrityksille nyt kullanarvoinen, jota on kadehdittu päämedioita myöden.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid on jo varoittanut tulevan talven sähkön riittävyydestä. Näitä varoituksia kantaverkkoyhtiö ei jakele heppoisin perustein. Vaikkemme Seinäjoella ota kaikkein suurinta osumaa hinnannoususta, meitä kaikkia tarvitaan mukaan talkoisiin. Sähkön riittävyys on meidän kaikkien asia ja vaikuttaa suoraan toinen toistemme laskuihin. Niin kaupungin, yritysten kuin kotitalouksien on nyt pyrittävä vähentämään sähkönkulutusta ja karsimaan kaikki turha pois. Edessä on vaikeita päätöksiä, kuten katuvalaistuksen vähentäminen. Kyseessä on yhteinen asia, joka vaatii meiltä kaikilta tekoja ja joustamista omassa arjessa.

Kirjoittaja on kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat