Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Kellon kertomaa

Mitä kello on? Yleensä tähän kysymykseen vastataan, kuinka paljon kello on juuri sillä hetkellä. Juuri nyt kello näyttää 5.41. Mitä sillä tiedolla tehdään, mitä kello on?

Joku saa paniikkikohtauksen, kun huomaa, että kello tosiaan on sen 5.41. Hänelle tulee kiire, koska työvaatteet ovat vaihtamatta, avaimet kateissa sekä tietenkin aamukahvitkin keittämättä. Työmatkaan menee lähes puoli tuntia, ja kellokortti pitäisi leimata viimeistään kello kuudelta. Tämähän ei tule onnistumaan, joten päivä venyy toisesta päästä, eikä lapsia pääsekään hakemaan ajallaan iltapäivähoidosta. Kaupassakäynti venähtää myös myöhälle. Lapset ovat silloin jo niin väsyneitä ja nälkäisiä, että on varmaan pakko ostaa vain jotain nopeaa mikrossa lämmitettävää ruokaa.

Toisen lapsen saa kuskata harrastukseen puoli kuudeksi ja toisen kuudeksi. Molempien harrastuksissa menee tunnin veran, joten siinä välissä ei kannata lähteä ajelemaan kotiin. Kotona ollaan noin puoli kahdeksalta illalla, sitten suihkuttelut ja iltapalat sekä lasten läksyjen tarkistaminen. Lapset menevät nukkumaan yhdeksän ja kymmenen välillä, jonka jälkeen pitäisi pestä pyykkiä, siivota, laittaa ruokaa huomiselle ja viettää omaa aikaa. Kello on puoli yksi yöllä, kun viimeinen pesukoneellinen pyykkiä on saatu kuivumaan.

Jollekulle kellonaika 5.41 aiheuttaa huolta siitä, miten tämänkin päivän saa kulumaan. Uni ei pysy edes aamuun asti, vaikka televisiota on tullut katsottua pitkälle yli puolenyön. Siinä hän istuu keittiönpöydän ääressä katsoen ulos ikkunasta ja toivoo, että joku tulisi käymään. Päivän kohokohta on noin kello 12, kun kodinhoitaja tulee käymään. Kodinhoitaja tuo lääkkeet ja ruoat sekä petaa sängyn. Tänään ei olekaan ulkoilupäivä, joten raittiista ilmasta ei pääse nauttimaan kuin ikkunanraosta. Tulisipa kuitenkin se hoitaja, joka tykkää ja ehtii jutella hetken aikaa.

Lapset ja lapsenlapset asuvat kaukana ja ovat kovin kiireisiä töissään ja perhe-elämässään. Yksi lapsista on kuitenkin luvannut tulla viikonloppuna kyläilemään lastensa kanssa. Sekin vähän huolettaa, kuinka asunnon saisi siistiksi siihen mennessä, kun kotihoito ei ehdi siivoamaan eivätkä omat voimat enää siivoamiseen riitä. Täytyy muistaa sanoa hoitajalle, että kaupasta pitää tuoda herkkuja lapsenlapsille viikonlopuksi. Kunpa nyt muistaisi sanoa, koska hoitaja tulee vasta kuuden tunnin kuluttua.

Sitten on meitä, jotka katsovat kellosta, onko päivän askelmäärä saavutettu, onko tullut juotua tarpeeksi vettä, kuinka monta kaloria pitäisi vielä saada kulutettua ja ovatko päivän treenit ja uni olleet optimaalisella tasolla. Aika älytöntä.

Kirjoittaja on isokyröläinen älykellon omistaja