Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Kiusaamisvapaa Seinäjoki

Syyskuun kääntyessä loppuun ovat koululaiset ja opiskelijat päässeet taas vauhtiin opinnoissaan ja viimeisetkin kesäloman viettäjät palanneet työnsä ääreen. Joillekin paluu loman jälkeen opintojen tai työtehtävien pariin on ihanaa ja joillekin se aiheuttaa ahdistusta. Mikä sen ahdistuksen voi aiheuttaa? Kiusaaminen, ilmiö, josta vuosia on puhuttu, mutta sitä ei ole saatu kitkettyä pois. Ei harrastuksista, ei koulu- eikä työelämästä. Kiusaamisen kohteeksi voi joutua mistä syystä tahansa tai missä tahansa. Luomme työpaikoille ja kouluihin erilaisia kiusaamisen vastaisia toimintamalleja, mutta noudatammeko itse niitä? Kiusaaminen on myös vuosien saatossa muuttanut muotoaan. Onko kiusaaminen sosiaalisessa mediassa jo niin arkipäiväistä ja hyväksyttävää, että emme huomaa sen olevan yhtä haitallista, kuin muutkin kiusaamisen muodot? Puutummeko siihen, jos huomaamme kiusaamista ympärillämme tai sosiaalisessa mediassa? Kauhistelemmeko lasten ja nuorten kiusaamistapauksia ja samaan aikaan sorrumme itse sellaiseen puheillamme tai teoillamme? Kiusaaminen aiheuttaa kiusatuksi tulleelle monenlaisia ongelmia henkiselle hyvinvoinnille ja mielialalle. Pahimmillaan se voi johtaa jopa yhteiskunnasta syrjäytymiseen, työkyvyttömyyteen tai oman elämän päättämiseen. Kiusaaminen jättää aina arvet ja toipuminen kokemuksista voi kestää hyvin pitkään, toiset eivät toivu koskaan.

Kiusaaminen jättää aina arvet ja toipuminen kokemuksista voi kestää hyvin pitkään.

Eräänä iltana palasin kotiin työmatkalta ja kuulin autoradiosta erään kauppaketjun mainoksen kiusaamisvapaasta vyöhykkeestä. Tämä sai minut pohtimaan omia kokemuksiani kiusaamisesta ja siitä, miten olen näistä tilanteista selvinnyt. Meillä kaikilla ei ole rohkeutta tai voimia tuoda omia kokemuksiamme riittävän ajoissa esille. Siksi tarvitsemme myös niitä rohkeita ihmisiä, jotka puuttuvat kiusaamiseen, kun sitä havaitsee. Voisimmeko jokainen luoda omasta lähipiiristämme sellaisen, että lähellämme olisi kaikilla turvallista olla ja välittäisimme toisistamme niin paljon, että puuttuisimme rohkeasti kiusaamiseen? Tehdäänkö yhdessä Seinäjoesta kiusaamisvapaa kaupunki?

Kirjoittaja on Seinäjoen Demareiden puheenjohtaja