Päätoimittajalta | Kamalille äideillekin oma vertaistukiryhmä

Keskustelin haastattelun yhteydessä Seinäjoen Moni-infon henkilökunnan kanssa kuntalaisten peruspalveluiden ja kaupungin eri palvelutuottajien tarjonnan esittelyn tarpeesta paitsi maahanmuuttajille ja kantaväestöön kuuluville uusille seinäjokelaisille, myös jokaiselle kaupungin asukkaalle. Harva tuntee kaikki mahdollisuutensa ja oikeutensa kuntalaisena ja veronmaksajana.

Äiti siirtyy maailman tärkeimmästä ihmisestä maailman turhimmaksi.

Vaikuttamisesta puhuttaessa äänestäminen on jokaiselle tuttu oikeus, mutta kuntalaisaloite jo vieraampi. Yhteiskuntaopin kertauskurssi ei olisi pahitteeksi kenellekään. Palveluiden puolella itsestäänselvyyksinä pitämiemme palveluiden, kuten kirjaston tai uimahallin, lisäksi kuntalaiselle avautuu moninaisia mahdollisuuksia hyödyntää tarjontaa, jos vain löytää tiensä niiden äärelle. Tiedonhaku digitalisoituneessa ympäristössä on monille kuntalaisille hankalaa, puhumattakaan heistä, jotka eivät suomen kieltä osaa. Tätä ongelmaa kaupunki ratkoo siten, että palveluiden esittely kootaan videomuodossa syksyn aikana järjestettävien infotilaisuuksien materiaalista kaupungin Youtube-kanavalle. Samalta kanavalta voi jo nyt ihailla Seinäjoen uutta, viikko sitten julkaistua raikasta ja nuorekasta brändivideota.

Kaupungin tarjoamista palveluista tuoreimpiin kuuluu Kamalien äitien vertaisryhmä. Teini-ikäisten tyttöjen äitien kokoontumisesta alkunsa saanut, nykyään organisoitu ja nuorisotyön ammattilaisten ohjaama toiminta rantautuu Seinäjoelle loppuvuodesta. Maailma muuttuu ja elinympäristömme muuttuu, mutta teini-ikä iskee jokaiseen lapseen. Irtaantuminen äidin helmoista ottaa toisilla lapsilla tiukempaan kuin toisilla, mutta itsenäistymisen tie on ainut tie aikuisuuteen ja oman elämän rakentamiseen. Kun perheessä on sekä pikkulapsia että teini-ikäisiä, tuon elämänvaiheen muutoksen rajuus ja merkittävyys näkyy ja tuntuu äidin silmissä erityisen konkreettisena. Lapsi muuttuu niin kovin nopeasti syliin hakeutuvasta sitä karttavaksi ja muutoksen myötä äiti siirtyy maailman tärkeimmästä ihmisestä maailman turhimmaksi. Siinä kaiken keskellä saattaa äiti välillä tuntea vertaistukea tarvitsevansa. Äiti on ja pysyy, samoin kuin ennenkin, ja kamaluudessaankin ajattelee aina lapsensa parasta. Ja muistaa hyvin, millaista se kaikki oli, sillä teini-ikä elettiin jo muinoin 1990-luvulla.