Kolumni Tuottajalle kiitos?

Tuttu maidontuottaja Kauhajoelta kirjoitti viime viikolla Facebookissa, kuinka häneltä oli kysytty ”Ai, meinaatko sä mennä oikein päivätöihin?” kun hän oli kertonut palaavansa töihin vanhempainvapaan päätyttyä. Soittaja tiesi, että hän oli maidontuottaja ja sillä hetkelläkin lypsyllä. Toki hän oli koko vanhempainvapaankin ajan käynyt navettatöissä silloin kun lomittajaa ei ole saanut ja isäntäkin on ollut kiinni muissa tilan töissä. Mutta oikeisiin töihin pitäisi lähteä. Eihän ruoantuottaminen ole oikea työ!

Ei ole kaukana sekään aika, kun me tuottajat emme saaneet viedä lapsiamme päivähoitoon, ”koska olemme kuitenkin koko päivän kotona”. Maataloustyöt ovat riskialttiimpien töiden joukossa ja silti pitäisi lapsetkin pitää mukana töissä. Kuinka moni ns. oikeissa töissä käyvä joutuu perustelemaan, miksei pidä lapsiaan mukana töissä? Onneksi nykyään varhaiskasvatus nähdään joka lapsen oikeutena vanhemman elämäntilanteesta riippumatta.

Olen ennenkin tällä palstalla kirjoittanut arvostuksen puutteesta. Pelkällä kiitoksella ei kukaan elä, oikea arvostuksen osoitus olisi oikeudenmukainen tuottajahinta. Samat huolet kohonneista kustannuksista koskettavat niin yrityksiä kuin kansalaisia, mittakaava vain on erilainen. Tänä syksynä uutena kapulana rattaisiin tuli ennätyslukemiin kohonnut sähkön hinta. Meillä viime vuoden elokuun sähkölasku (ilman siirtoa) oli 2800 euroa, tänä vuonna 10 400 euroa.

Sanomattakin lienee selvää, että vaikka ruoka on kaupassa kallistunut, ei jalostava teollisuus ole pystynyt korottamaan tuottajahintoja niin, että tuottajat saisivat kohonneet tuotantokustannukset peittoon. Ruokaketjun tulonjakautuminen on edelleen vinoutunut ja paksuimman siivun höylää edelleen kauppa.

Tänä kesänä ja syksynä on saamieni tietojen mukaan maannut Seinäjoen sairaalanmäellä seitsemän sikatilan isäntää sydänvaivojen vuoksi. Pitääkö jonkun oikeasti kuolla työn aiheuttamaan stressiin ennen kuin tuottajalle asti tulee se oikea kiitos – eli kunnollinen tuottajahinta?

Koitan kuitenkin olla optimistinen tulevaisuuden suhteen. Viljasato oli pääasiassa hyvä Etelä-Pohjanmaalla ja syysviljojakin on päästy kylvämään.

Kiitän kaikkia teitä kuluttajia, jotka valitsette kaupassa kotimaisen vaihtoehdon, vaikka hinta vähän kirpaisisikin. Nyt kun joulusuklaatkin ovat jo saapuneet kauppoihin, tohdin kehottaa teitä kaikkia ostamaan tänä jouluna kotimaisen kinkun.

Kirjoittaja on sikayrittäjä Ilmajoelta