Päätoimittajalta Lomailun sietämätön keveys

Syysloma koitti taas eteläpohjalaisten koululaisten riemuksi. Lomaviikon huomaa Seinäjoen keskustassa lounasajan tavanomaista vähäisempänä väkimääränä ja toisaalta kauppakeskusten vilinänä.

Syyslomakäytäntöjä on kouluilla monenlaisia, mutta sotien jälkeen perunannostolomana aloitettu muutamien päivien tai kokonaisen viikon poissaolo koulusta on lapsille syksyn odotettu tapaus. Toisilla paikkakunnilla lomaillaan koko viikko syksyllä, toiset panostavat sen sijaan joulunpyhiin venyttäen joululomaa loppiaisen yli tai aloittavat elokuussa lukuvuoden myöhemmin. Koulunpenkkiä kulutetaan joka puolella kuitenkin lain määräämä päivien luku vuosittain.

Aurinkoista ja rentouttavaa syysloman jatkoa

Vanhemmille syysloma saattaa aiheuttaa enemmän vaivaa kuin hupia, sillä viihdykkeen kehittäminen pienemmille koululaisille voi olla pulmallista tapauksessa, jossa vanhemmat tekevät töitä normaalisti lomaviikon ajan. Vaatii järjestelyjä huoltaa perheen pikkuväki loma-ajan. Siinä tarvitaan isovanhemmat tai muut vapaalla olevat tuttavat lastenkaitsentaan. Omassa perheessämme isoimmat lapset järjestävät itselleen maakuntamatkailua sukulaisiin, ekaluokkalainen valittaa tylsistymistä kotona ja päiväkotilainen katkeroituu syvimmin viettäessään paljon puhutun syyslomaviikon hoidossa, kuten minkä tahansa viikon.

Nykylapset on opetettu vanhempiensa toimesta niin vaativiksi, että siedettävän lomapäivän vieton tulisi pitää sisällään sisäleikkipuistovierailun, leffakäynnin tai vähintään uimahallivisiitin. Lomaviikon parhaaksi anniksi ei riitä se, että saa olla pois koulusta, eikä se, että ei tarvitse tehdä mitään. Äidin historiaan peilaava tarinointi siitä, miten syysloman perimmäinen tarkoitus on ollut saada lapset ahkeroimaan kotiaskareiden pariin, ne perunat ja muut juurekset pellosta nostaen, ei herätä kiinnostusta eikä motivoi. Omat perunatkin tuli nostettua jo muutama viikko sitten, eikä se viikkoa vienyt, yhden kuulaan syysillan vain.

Syksy on pimeä ja pitkä. Sen keskellä vietettävän pienen hengähdystauon kautta on helpompi rutistaa syyslukukausi jouluun. Sitten alkaa päivä pidentyä ja valo antaa voimaa. Viime viikolla vietettiin maailman mielenterveyspäivää, joka muistuttaa meitä kysymään lähimmäiseltä, miten hän jaksaa. Eletään vuoden synkintä aikaa, jota nyt entisestään varjostavat taloudelliset huolet ja murhe tulevasta.

Aurinkoista ja rentouttavaa syysloman jatkoa kaikille sitä viettäville.