Aluevaltuusto tiedotti maanantaina päättäneensä hyvinvointialueen perusterveydenhuollon asiakasmaksuja. Ensi vuoden alusta käyttöön otettavat maksut tulevat olemaan asiakasmaksuasetuksen enimmäismäärien mukaiset, mutta muutosta totuttuun maksutasoon ei juuri tule, sillä jo nykyisellään vastaavat maksut ovat olleet aluevaltuuston mukaan maakunnassa samansuuruiset ja varsin yhteneväiset. Aluevaltuuston talouskuulumiset kertovat myös, että tällä hetkellä Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen talousarvio vuodelle 2023 on noin 94 miljoonaa euroa alijäämäinen.
Hyvinvointialueen päättäjien viesti on selkeä, palveluista on pidettävä huolta, mutta jostakin pitää pystyä kuromaan ankaraa alijäämää tasapainoisempaan suuntaan. Mistä palveluista ja toiminnoista tinkimällä se toteutetaan, siihen joutuvat aluevaltuutetut ottamaan maakunnan asukkaita arjessa koskettavan kannan. Kysymys ei ehkä pian ole enää se, paljonko lääkärille pääsy maksaa, vaan se, mihin asti pitää jatkossa matkustaa, jotta lääkärin vastaanotolle pääsee. Ei ollut yhdentekevää millä perusteilla ja ketä kävit aluevaaleissa päättäjän paikalle äänestämässä. Eikä etenkään se, kävitkö äänestämässä ensinnäkään.
Maanantaina vietettiin Yhdistyneiden kansakuntien päivää. Tässä maailmantilanteessa tuntui varsin murheelliselta katsella salossa tyynessä pakkaskelissä roikkuvia siniristilippuja. Kaukana tuntuu ja näyttää olevan kansainvälinen rauha ja turvallisuus, joita tämä lokakuinen liputuspäivä ilmentää. Ei ole syytä juhlia kansakuntien välisiä ystävällisiä suhteita, kun Euroopassa rakennetaan piikkilanka-aitoja rajoja suojaamaan ja valmistaudutaan huoltamaan omaa kansaa energia- ja ruokapulan aattona. Vesi- ja sähkölaitoksissa laaditaan suunnitelmat alueittaisesta sähkönsäännöstelystä ja varaudutaan tilanteisiin, joita sähköpula voi aiheuttaa vesihuollon toimivuudelle.
Ihmisiä enemmän puhuttava huoli vaikuttaa tosin olevan se, näkyykö ympäristössä normaalia määrää jouluvaloja, vai vaikuttaako sähkön säästäminen loistoa himmentäen. Etäisiltä kaikki isojen otsikoiden ongelmat tuntuvat, ennen kuin konkretisoituvat.
Murheet pitää kuitenkin pystyä sysäämään syrjään ja tarttumaan hetkeen. Lapsiperheen kotona puheenaihe numero yksi ei ole Venäjän uhka ja energiakriisi, vaan se joulu. Viisi viikkoa, ja saa avata joulukalenterin. Mietitään jo jouluverhoja ja joululahjoja. Ja jouluaattopäivän aikataulua, jonka jokainen osaa ulkoa, sillä se kulkee aina samalla kaavalla. Joulun oikean ja todellisen valon sanoma on tänä vuonna, tässä tilanteessa, koskettavampi kuin koskaan.