Kolumni Syksyinen aamu Tammikampuksella

Haikeus taakse jääneestä kesästä, odotukset työntäyteisestä talvesta ja kuitenkin suuntana on jo syksy 2023. Mitä asiakkaat odottavat ensi syksynä tai viiden – jopa kymmenen vuoden aikajänteellä? Edeltävät vuodet ovat pakottaneet meidät elämään hetkessä ja keskittymään siihen, mitä seuraavaksi tapahtuu. Ainakin meillä kansalaisopistolla pyrittiin välillä ratkomaan iltapäivän haasteita aamupäivällä, vaikka samaan aikaan korostettiin suunnitelmallisuutta ja ennakointia. Edelleen jatkuva poikkeusaika opettaa meitä elämään hetkessä ja vaikka tällekin syksylle on odotuksia, niin ennen niiden vääjäämätöntä toteutumista ne tuntuvat melko kaukaisilta.

Seinäjoki uudistuu vauhdilla ja kehittyy jatkuvasti, mutta peruspilarit täytyy pitää kunnossa muutoksista huolimatta. Organisaatioon ja strategiaan tulee muutoksia, mutta perustekeminen tulee säilyttää korkeatasoisena. Samaan aikaan, kun kuntien ja kaupunkien suurimmaksi menoeräksi muodostuu sivistys- ja hyvinvointipalvelut, niin PISA-tuloksissa Suomi ei ole enää eurooppalaisten kärjessä. Seinäjoella on positiivinen tilanne siinä mielessä, että lapsia riittää, mutta samalla rakenne vaatii panostusta perusteisiin. Varhaiskasvatus ja perusopetus ovat korkeatasoisia ja toimialalla niitä täydentävät palvelut kirittävät ja kirivät rinnalla valtakunnallisesti merkittävinä toimijoina. Voimmekin olla ylpeitä saadessamme hyödyntää ja edustaa näitä palveluita.

Työskentelemme kansalaisopistolla päivittäin kehittääksemme toimintaamme ja palveluitamme. Seuraavien kuukausien ja tulevien vuosien aikana myös meillä kansalaisopistolla on tavoitteena päivittää strategia sekä samalla kehittää organisaatiota. Teillä asiakkailla on merkittävä osuus toimintojen muodostumisessa, sillä seuraamme asiakasvirtoja, kurssien toteutumista ja osallistujamääriä säännöllisesti. Lähdemme jo nyt syksyn aikana miettimään ja kehittelemään uusia tai uudistuvia kursseja lukuvuodelle 2023-2024, joten nyt on aika esittää toivomuksia ja vaikuttaa tarjontaan. Talven ajan työskentelemme arjen käytäntöjen parissa, mutta samalla hahmottelemme uusia koulutuksia ja palveluita. Rohkaisenkin kaikkia tutustumaan tarjontaan ja osallistumaan palveluihin, sillä se on paras tapa vaikuttaa ja tukea palveluiden toteutumista. Kansalaiskampuksella on ovet avoinna ja kohtaamiseen kutsuvat tilat sekä ympäristö valmiina. Tervetuloa tutustumaan kansalaisopistolle ja Tammi-kahvilaan, vaikka et kurssilla olisikaan. Vaikkapa sitten tarttumaan hetkeen ja ihastelemaan, miten kauniisti aurinko sisäpihan tänäkin aamuna värjää ja toivottavasti myös monena tulevana aamuna.

Kirjoittaja on Seinäjoen kansalaisopiston rehtori