Kolumni Maalaisjärki koetuksella

Eipä uskoisi, että maailmanlaajuinen ruokakriisi on käsillä. EU vouhottaa viherryttämisestä ja suitsii keinoja tehokkaan viljelyn harjoittamiseen.

Saksan vihreä liike jakaa mantraansa ympäri EU:n ja ajaa samalla kestämättömiä energiaratkaisuja. Saksassa toimivien ydinvoimaloiden pitäminen pois tuotannosta on aivan järjetöntä. Toimet niiden käyttöönottoon olisi pitänyt aloittaa heti Ukrainan sodan käynnistyttyä. Enkä edes ymmärrä perusteita voimaloiden alasajoon, tuntuu rahan tuhlaukselta.

Nyt Saksassa poltetaan kivihiiltä ja öljyä, että saadaan paikattua Venäjän kaasu. Eipä paljoa paina ilmastokriisi käytännön päätöksissä!

Turhauttavaa on se, että jokainen suomalainenkin kärsii lyhytnäköisistä päätöksistä energian hinnan muodossa. Energia on kustannusinflaation merkittävin tekijä.

YLE tuputtaa vihertyneitä uutisiaan verovaroilla kansan tajuntaan.

Viljelijänä harmittaa miten EU:sta jaetaan yksisilmäisiä päätöksiä. Suomessa asiat on hoidettu kestävästi, mutta muiden maiden holtiton kasvinsuojeluaineiden ja eläinantibiootin käyttö johtaa kaikille maille puolittamisvelvoitteeseen.

Suomessa näitä aineita on käytetty aina vain tarvittaessa. Esim. Suomessa broilerit eivät ole vuosiin saaneet antibiootteja, kun Hollannissa joka parvi lääkitään useamman kerran varmuuden vuoksi. Antibiootin turha käyttö saa aikaan resistenttejä bakteerikantoja, kuten MRSA.

Suomen metsätkin tulisi suojella EU:n mielestä, kun muun Euroopan metsät on pääosin hakattu vuosisatojen kuluessa. Puheet ennallistamisesta ovat täysin kestämättömiä.

Ainoa mahdollisuus on, että EU korvaa menetetyt tuotot maanomistajille, jos suojelua vaaditaan. Ja mitkään Naturatason 100 €/ha kertakorvaukset eivät ole riittäviä. Kansantalouden kannalta suojelu olisi vaikea asia, metsäteollisuus on merkittävä tulonlähde valtiolle.

YLE tuputtaa vihertyneitä uutisiaan verovaroilla kansan tajuntaan. Viime viikolla kuulin YLEX uutisista, kuinka 45 % kansasta haluaa vähentää lihan syöntiä. Kysely oli varmaan tehty Forumin pihassa.

Kasvisruokavalio pitäisi olla jokaisen oma valinta. Nyt luodaan julkisesti sellaista kuvaa, että lihansyöjä on pahis. Kuitenkin kebap ja pitsa käyvät hyvin kaupaksi kasvisruokapäivinä koulujen läheisissä ravintoloissa.

Suomen kahtiajako jatkuu, jos kehä ykkösen sisällä tehtyjä päätöksiä pakkosyötetään muuhun Suomeen. Yksityisen omaisuuden kunnioitus ja Suomen kollektiivinen edunvalvonta tulisi palauttaa keskiöön. Maalaisjärki pitää saada takaisin päätöksentekoon, myös Helsinkiin.

Kirjoittaja on Seinäjoen kh 1.vpj, aluevaltuutettu