Soukanjoen professori Eläköön tasavalta – kunnia sankareille!

Ukrainalaiset tapaavat tervehtiä toisiaan sanomalla ”Eläköön Ukraina!”, mihin vastataan: ”Kunnia sankareille!”. Jutun otsikko on mukaelma siitä. Se olisi sopinut myös Kansallisteatterin uutuuden, ”Ensimmäisen tasavallan” nimeksi.

Olemme käyneet aika paljon teatterissa viime aikoina, paitsi Seinäjoella myös Helsingissä ja pistäydyimmepä Berliinissäkin Brechtin Kerjäläisoopperaa katsomassa. Muutaman kerran olen pettynyt.

Kansallisteatterin ”Ensimmäinen tasavalta” ei totisesti tuottanut pettymystä. Se on huipputyötä paitsi teatteritaiteellisesti ja -teknisesti myös historian kertojana. Hallitusmuototaistelu ja sen rajut jälkimainingit kuvataan todenmukaisesti.

Ei unohdeta Alkiotakaan, joka oli ainakin toiseksi tärkein tasavallan tekijä.

Päähenkilö on Ståhlberg, joka kesäkuussa 1919 voitti presidentinvaalissa Mannerheimin. Eliitti loukkaantui syvästi, kun kenraali ei kelvannut tasavaltalaisille. Oikeiston Ståhlbergiä ja tasavaltaa kohtaan tunteman vihan syvyyttä on tänään vaikea käsittää. Nähtiin ministerimurha ja ex-presidentin muilutus.

Vaalin tulos turvasi tasavallan. Mannerheimin voitto olisi vienyt Suomen osapuoleksi Venäjän sisällissotaan. Vielä lokakuussa hän vaati Ståhlbergiä lähettämään armeijan aseveljensä Judenitsin avuksi Pietaria valloittamaan.

Silloin Mannerheim oli vielä juonitteleva tsaarinkenraali, ei se Marski, jota Suomi tarvitsi sekä sodan johtajana että rauhaan johdattelijana. Oli isänmaalle suuri onni, ettei hän ollut tarttunut Lapuanliikkeen diktaattoritarjouksiin, vaikka mieli teki.

Näitä vaiheita näytelmä kertailee upeasti.

Oma kaupunginteatterimme on tuottanut syyskaudelle kaksi kotimaista kantaesitystä. ”Patruunatehdas” on vaikuttava. ”Äitiä ikävän” ensi-ilta on lauantaina. Päätellen Eero Huovisen esiintymisen suursuosiosta viime viikolla, katsomo täyttyy monen monta kertaa. Emerituspiispa teki palveluksen koko kansankirkolle.

Taiteellisen johtajan valinnassa on onnistuttu.

Ylivoimaisesti hauskin tapa auttaa kärsivän Ukrainan lapsia on ostaa Jarkko Mäkelän ”Lauseita ja latteuksia”. En muista koskaan nauraneeni niin monta kertaa kirjaa lukiessani. Suosittelen lämpimästi sekä sisällön että tarkoituksen vuoksi.