Päätoimittajalta Oranssia yllä, hyvästä syystä

Ote marraskuisesta synkästä hämärästä sadepäivästä Nurmosta, Kuortaneentieltä: Märkä maantien pinta imee auton ajovalojen keilan ja kaikki ympärillä näyttää tasaisen yksivärisen harmaalta. Nuori mäntymetsä vilisee tien molemmin puolin kuljettajan silmissä yhtenäisenä massana, kun auto etenee vähintään sallitulla 80 kilometrin tuntinopeudella arkisen kiireen painaessa kaasujalkaa. Siinä huomio kiinnittyy näkökenttään ilmestyviin kirkkaan oransseihin hahmoihin tien varressa.

Jotain on selvästi tekeillä. Siinä on rivi miehiä ja naisia oranssiin huomioväriin pukeutuneena, lain määräämästi oranssilla kaksi kolmasosaa asusteesta kattaen, kiväärit olalla. Se on passilinja, tarkasti määrättyihin asemiin noin sadan metrin välein sijoittuva rivistö metsästäjiä. Meneillään on hirvenmetsästys. Jokainen passissa oleva tietää paikkansa ja jokaisen muun jahtiin osallistuvan paikan. Turvallisuus ennen kaikkea. Oranssi väri viestii kaikille sen näkeville, että liikkeellä on satojen kilojen massan omaavia hirviä, joiden käytöstä ei tilanteessa voi kukaan ennakoida.

Passilinjan reunustaman alueen sisällä työskentelee yksi tai useampi metsästyskoira. Ne hakevat maastoa etsien tuoreita jälkiä. Päästyään jäljelle ne jäljestävät hirven ja ilmoittavat löydöstään haukulla. Se on aina sykähdyttävä ilo, nähdä koiran syttyvän palolla siihen työhön, mihin se on luotu. Siitä alkaa liike, jossa hirvi päättää suunnan ja vauhdin, ja koira seuraa perässä. Usein hirvi päättää ottaa suunnan sille samalle syyssateen kastelemalle maantielle, jolla autosi juuri 80 kilometrin tuntinopeudella kiitää.

Kun aika ja paikka osuvat hirvellä ja autolla yhteen, se tarkoittaa 400 kiloisen eläimen iskeytymistä auton etulasille. Jos auton vauhti hipoo satasta tunnissa, jäljelle ei jää mitään, kummastakaan.

Siksi on tärkeää, että oranssien hahmojen ilmestyessä tien varteen autoilija pudottaa vauhtinsa. Tilanne voi olla myös se, että hirvi on ylittänyt jo tien, mutta sitä seuraava koira on vasta tulossa perästä. Silloin ollaan suuren surun äärellä, kun auto ei ehdikään jarruttaa.

Hirvet aiheuttavat mittavat tuhot metsille ja tappavaa tuhoa maanteillä. Hirviä metsästetään kannan säätelemiseksi riistahallinnon määräämien lupien mukaisesti. Seuroilla on rajatut alueet, joilla metsästys toteutetaan hirvien käyttämiä luontaisia reittejä mukaillen. Koirat ovat metsästyksessä korvaamaton apu ja ne nauttivat työstään, tehden sitä usein jästipäisesti viettien viemänä, muuta näkemättä ja kuulematta. Hirvimiehet ja heidän koiransa ovat paikalla hyvästä syystä.

Muista pudottaa ajoneuvosi vauhti, kun näet metsästäjiä. Seinäjoelle ehtii rauhallisemmallakin vauhdilla. Turvallisuus ennen kaikkea.