Kolumni Millainen on sinun näköisesi kirkko?

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys on jo käynnissä ja kaikilla seurakunnan jäsenillä on nyt mahdollisuus vaikuttaa oman seurakuntansa tulevaisuuteen. Valitettavan harva kuitenkin käyttää äänioikeuttaan seurakuntavaaleissa, mikä ei edesauta siinä, että kirkko näyttäisi yhtä moninaiselta kuin jäsenistönsä.

Kenties seurakuntavaalit jäävät etäiseksi, koska seurakunnan luottamushenkilöiden työskentely ei ole yhtä näkyvää kuin vaikkapa kunnanvaltuuston. Tässä olisi terästäytymisen paikka niin seurakuntien omalla viestinnällä kuin mediallakin. Seurakunnassa käytetään kuitenkin merkittävä määrä jäsenistön veroeuroja ja siinä on jo oiva syy raportoida seurakunnan toimintaa.

Mikäli seurakunta ei tunnu tällä hetkellä itsesi näköiseltä, niin nyt siihen on mahdollisuus vaikuttaa.

Vaikka asia ei ehkä olekaan kaikille täysin selvää, niin luottamushenkilöt päättävät hyvinkin maanläheisistä asioista. Kaikki seurakunnan arjen toiminta kulkee valtuuston läpi, vähintäänkin talousarvion muodossa. Kyse on siitä mihin jäsenten veroeuroja käytetään. Toiminnassa voidaan esimerkiksi painottaa enemmän palveluita, diakoniatyötä tai vaikkapa järjestöjen tukemista.

Useissa seurakunnissa, myös Seinäjoen seurakunnassa, iso kysymys on seurakunnan omistamien kiinteistöjen tulevaisuus. On erittäin tärkeä kysymys ja arvovalinta mitä kiinteistöjä on syytä säilyttää ja korjata. Mitkä taasen ovat vähemmän tärkeitä ja niistä voitaisiin luopua, niin että rahaa jää enemmän palveluiden tuottamiseen.

Maallisten asioiden lisäksi valittavat valtuutetut pääsevät vaikuttamaan kirkolliskokousedustajien valintaan vuonna 2024. Kirkolliskokous on kirkon ylin päättävä elin Suomessa. He päättävät Suomen evankelis-luterilaisen kirkon oppia ja kirkon työtä koskevista keskeisistä linjauksista.

Mikäli seurakunta ei tunnu tällä hetkellä itsesi näköiseltä, niin nyt siihen on mahdollisuus vaikuttaa. Etsi itsellesi sopiva ehdokas, joka jakaa kanssasi samanlaisen arvomaailman tai on asioista kanssasi samaa mieltä ja käytä ääntäsi. Vain näin kirkosta voisi tulla enemmän juuri sellainen kuin sinä haluat.