Päätoimittajalta Joulua ja seuraavia vaaleja kohti

Seurakuntavaalit käytiin sunnuntaina. Seurakuntavaalien tulospalvelun mukaan äänestysprosentti laski edellisistä vaaleista ollen nyt valtakunnallisesti 12,7. Seinäjoen seurakunnassa äänioikeutta käytti noin 17,4 % seurakunnan äänioikeutetuista jäsenistä, joita on lähes 41 500. Nuorimpien äänioikeutettujen eli 16- ja 17-vuotiaiden kohdalla äänestysprosentti oli koko maassa 6,9 ja Seinäjoella 11,2. Seurakuntavaalit tarjoavat nuorille tilaisuuden harjoittaa demokratian perusoikeutta ja velvollisuutta jo nuorella ikää, vähän kuin harjoitellen yleisiä vaaleja varten.

Äänestysaktiivisuus on pitkälti kasvatuksellinen kysymys. Jos kodeissa vanhemmat opettavat, että äänioikeutta käytetään aina merkittävissä vaaleissa, jollaiset seurakuntavaalit yleisten valtakunnallisten vaalien ohessa ovat, lapset sisäistävät äänestämisen merkityksen. Äänestäminen on aina merkityksellistä. Se on ennen muuta periaatteellista. Kirkkoa on kritisoitu monesta, nyt oli paikka käydä vaikuttamassa. Ei kuitenkaan näyttänyt kiinnostavan.

Eduskuntavaalit käydään keväällä. Kiinnostus niitä kohtaan on oletettavasti haasteiden synkentämänä aikana edellisiä vastaavia suurempi. Toki viimeksi käytyjen yleisten valtakunnallisten vaalien, aluevaalien ja kuntavaalien, äänestysprosentit maalailevat ennusteina valitettavasti toisenlaista tulosta.

Joulua kohden mennään ja koulujen joulumyyjäiset ovat osa perinteiden kirjoa. Luokkaretkien varainkeruutapahtumana ne ovat koululuokille tärkeitä tilaisuuksia. Kouluilla oppilaat opettajiensa johdolla näkevät paljon vaivaa myyjäistuotteiden valmistamisessa. Osansa toki tekevät myös leipurihommiin joutuvat vanhemmat, mutta se on pientä kouluilla tehdyn työn rinnalla. Joulumyyjäiset ovat oppilaille prosessi, jossa he pääsevät pienimuotoisesti tutustumaan hyödyketuotantoketjuun ja liiketoimintaan. Oppilaat visioivat tuotteet, suunnittelevat toteutuksen, valmistavat itse myytävät tuotteet, huolehtivat esillepanosta ja markkinoinnista ja hoitavat vielä kassavirran käsittelynkin myyjinä. Yrityskoulutusta mukavan tavoitteellisen toiminnan ohessa. Kouluakin kritisoidaan monesta, mutta tästä toiminnasta saa ainakin antaa kiitokset.

Joulumyyjäiset ja muut vastaavat tapahtumat tuovat vieläpä hyvän mielen jokaiselle kävijälle. Erityisesti koronavuosien jälkeen tuntuu ihanalta päästä osalliseksi paikallisesta yhteisöllisestä lämminhenkisestä joulutunnelmasta.