Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Tule apuun, Armi!

Ikonisessa puserossa on mustavalkoiset pystyraidat ja metallin väriset napit. Raitojen ja nappien taustalla aaltoilee vapaana virtaava vesi. Naishenkilö kääntyy katsomaan suoraan kameraan puseron kaulukset pystyyn nostettuina. Katseesta kuvastuu varmuus ja vahvuus.

Miten tuo videonpätkä onnistuikin osumaan johonkin minussa. Video pysäytti, se tuntui raikkaalta ja samalla niin tutulta. Ikonisen puseron takana ja sen sisällä on ARMI! Armi Ratia, Marimekon luoja ja suomalaisen identiteetin yksi tärkeimmistä rakentajista. Ja tästä Armista on tulossa ooppera Ilmajoen Musiikkijuhlille kesällä 2023. Tämä henkilö oopperan päähenkilönä! Niin tervetullutta. Armin roolissa on Lilli Paasikivi (johtaja itsekin) ja libreton ohjaajana Heta Haanperä. Tiedän, mitä saan itseltäni joululahjaksi.

Taiteen tekijänä ja kokijana minulle on tärkeää, kenen tarinoita me kerromme ja kuka näitä tarinoita kertoo. Kuka voi samastua ja keneen? Hollywood-elokuvat karkasivat minulta vuosia sitten. Kyllästyin ja turhauduin. Koin, että niissä oli aina sama tarina ja sama päähenkilö (M). (Katso Vaikka Googlesta: sankarin myyttinen matka.) Sivuroolissa hän, johon ehkä helpommin olisin samastunut (N).

Olen sitä sukupolvea ja -puolta, että lapsena haaveilin olevani Suomen ensimmäinen naispresidentti. Ja kun ensimmäinen nainen pääsi presidentin vaalien toiselle kierrokselle, kuuntelin kuinka vahva, rohkea ja itsenäinen isoäitini sanoi, ettei naisesta voi tulla presidentti.

Ai, että olen iloinen, miten maailma kehittyy ja saamme oppia koko ajan lisää. Kuvastot muuttuvat. Tarinat muuttuvat. Lapseni lastenohjelmien sankareina on niin tyttöjä, poikia kuin muitakin. Ja joulumarkkinointia täynnä olevat mainostauot ohjelmien väleissä myyvät, kuinka sekä tytöiksi että pojiksi olettamani lapset hoitavat sitä ”ihan oikeita kyyneleitä” itkevää leikkivauvaa tai rymistelevät dinosaurusten kanssa.

Tarinat, joita näemme, kertovat arvomaailmasta ja tehdyistä valinnoista. Valinnat ovat valtaa. Valta on tunnistettava.

Ensi kesänä joen rannalla nähdään ja kuullaan Armin tarina. Tuskin näemme mitään prinsessasatua, jossa neito odottaa sata vuotta, jotta tulee pelastetuksi ja suudelluksi. Todennäköisesti Armin tarina on inhimillinen tarina, jossa itsevarmuus, päämäärätietoisuus, poukkoilevuus ja luovuus kohtaavat. Tai sitten jotain ihan muuta.

Kirjoittaja on läänintaiteilija.