Kolumni Mitä on vastuullinen yritys ja alennusmyynti?

Tätä kysymystä olen pohtinut paljon ja siihen olen pyrkinyt löytämään vastauksia oman 27-vuotisen yrittäjän kokemukseni lisäksi SeAMKin valmennuksesta ”Pienet vastuulliset yritykset”.

Aihe alueena on erittäin laaja ja se kätkee sisälleen todella paljon asioita yrityksen kaikesta toiminnasta. Vastuullisesta viestinnästä, työnantajakuvasta ja työntekijäkuvasta. Hiilijalan- ja kädenjäljen laskennasta sekä kiertotaloudesta ja kestävästä liiketoimintamallista.

Näitä kaikkia kohtia en pysty tähän kolumniin avaamaan, mutta varsinkin näin marraskuussa, kun Suomeen on rantautunut kaikki kiinalaiset ja amerikkalaiset alennuksien hypetykset, vastuullinen viestintä herättää paljon ajatuksia.

Ensin on Single Day sitten Black Friday, joka on nykyään jo koko viikon tai jopa kuukauden kestävä, ja sitten on vielä Cyper Monday, niin siinähän sitä onkin kuluttajan juhlaa. Vai onko?

Onko vastuulista”kusta asiakasta silmään?” Anteeksi karkea kielenkäyttöni tässä kohtaa. Mutta rehellisenä yrittäjänä voin sanoa, että esimerkiksi laadukkaita, vastuullisesti valmistettuja huonekaluja ei yksinkertaisesti pysty ja voi myydä 50-80% alennuksilla, jos ei nyt sitten jostain yksittäisestä tuotteesta halua päästä eroon, hinnalla millä hyvänsä.

Sama asia se on myös muiden alojen tuotteiden kanssa.

Faktahan on se, että näiden mahtavien alennuspäivien jälkeen saamme lukea tutkimuksista, miten todelliset alennusprosentit ovat olleetkiin luokkaa 1,3-7% ja joidenkin hinnat ovat jopa 17% korkeammat, kuin normaaleina myyntipäivinä. Siinä sitä on vastuullista viestintää ja yritystoimintaa kerrakseen.

En tarkoita tässä etteikö näihin alennusmyynteihin sisältyisi myös aitoja alennuksia, mutta toivoisin kauppiailta rehellisyyttä mainonnassakin. Kilpailu- ja kuluttajavirasto on määrittänyt alennusmyyntien kestoksi maksimissaan 2 kk kerrallaan tai 3 kk koko kalenterivuoden aikana. Näitä sääntöjä tietyt yritykset valitettavasti rikkovat törkeästi ja mainonta on kuluttajia harhaanjohtavaa.

Markkinaoikeus on onneksi myös puutunut räikeimpiin alennusmyyntien rikkojiin, määräämällä uhkasakkoja. Tosin isoille toimijoille nämä sakot eivät valitettavasti ole ollut riittäviä estääkseen harhaanjohtavan markkinoinnin.

Onneksi kuluttajat ovat fiksua kansaa ja ymmärtävät vertailla mitä tuoteet oikeasti maksavat ja mistä se paras palvelu saadaan.

Iloista ja rauhallista joulun odotusta kaikille!

Kirjoittaja on kauppias ja Seinäjoen Yrittäjänaisten puheenjohtaja