Kolumni Hyviä uutisia!

Hyvät uutiset ovat olleet vähissä viime kuukausina. Ikävät ja raskaat uutiset sotakentiltä ja lähempääkin ovat saaneet monet jopa välttelemään uutisten seuraamista. Jatkuva huonojen uutisten virta uuvuttaa ja saa mielen matalaksi. Omat vaikutusmahdollisuudet kun ovat hyvin rajalliset.

Monelle joulu voi tässä tilanteessa olla kaikkea muuta kuin hyvä uutinen. Sekin tietään paljon lisämenoa ruokaan ja lahjoihin ja matkustamiseen. Mutta ensimmäisen joulun tilanne oli hyvin samanlainen. Sanoma kuninkaan syntymästä tuli keskelle monenlaista huolta ja murhetta, arjen työn ja kuormien ja keskelle.

Luukkaan evankeliumia luetaan näinä päivinä monessa kodissa. Sen toisen luvun kertomus on yksin Raamatun tutuimmista. ”Ja tapahtui niinä päivinä…”. Ilo tulee usein yllättäen ja silloin se vasta saakin tunteet pulpahtelemaan, kun se tulee odottamatta. Näin kävi paimenille kedolla keskellä yön uuvuttavaa pimeyttä ja tylsää rutiinia:

9 Yhtäkkiä heidän edessään seisoi Herran enkeli, ja Herran kirkkaus ympäröi heidät. Pelko valtasi paimenet,

10 mutta enkeli sanoi heille: ”Älkää pelätkö! Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle.

11 Tänään on teille Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus, Herra.

12 Tämä on merkkinä teille: te löydätte lapsen, joka makaa kapaloituna seimessä.”

Lapsen syntymä tuo aina iloa mukanaan, mutta nyt kyseessä oli ainutlaatuinen Jumalan Pojan syntymä. Luvattua Messiasta oli odotettu jo pitkään ja nyt lupaus täyttyi, tosin eri tavalla kuin kukaan saattoi arvata.

Voiko ilo vieläkin löytyä tuosta tapahtumasta kahdentuhannen vuoden takaa? Mitä se antaa meille sodan uutisten ja kallistuvan sähkön ja muiden nousevien hintojen ja lisääntyvien huolten keskelle? Vieläkin joulun sanoma kertoo siitä, että Jumala ei ole jättänyt meitä, vaan häneen turvaava saa avun ja rauhan. Toivo on totta, ilo on ilmaista, armoa riittää anovalle. Yksi joulun sankarin nimi kertoo ja lupaa sekin paljon: Immanuel tarkoittaa, että Jumala on kanssamme. Raskaistakin vaiheista selviää, kun ei tarvitse olla yksin!

Rauhallista joulua joka kotiin!

Kirjoittaja on Lapuan hiippakunnan piispa.