Kolumni Maatalouden tulevaisuus - meidän kaikkien tulevaisuus

Pääsin pari viikkoa sitten osallistumaan MTK Keski-Pohjanmaan syyskokouksen yhteydessä järjestettyyn paneeliin, jossa eduskuntavaaliehdokkaita tentattiin maatalouteen, maaseutuun ja metsiin liittyvissä asioissa. Aivan kuten varmasti jokainen muukin panelisti - ja varmaan te lukijatkin - olen ehdottomasti sitä mieltä, että maataloutta tarvitaan Suomessa. Suomalainen maatalous tulee luultavasti jatkossa entistäkin tärkeämmäksi, kun Keski-ja Etelä-Euroopan, lämpötilat nousevat ja kesät kuivuvat, ja sitä kautta sadot kärsivät.

Ei silti kannata kuvitella, että ilmastonmuutos olisi Suomen kannalta hyvä asia. Erilaiset sään ääri-ilmiöt lisääntyvät, yhtä lailla kuivuus kuin tulvatkin. Suomi ei ole tyhjiössä, ja muun maailman tapahtumat vaikuttavat myös meihin.

Suomalaisen maatalouden säilyminen ei ole itsestäänselvyys, vaan sen eteen täytyy tehdä töitä.

Tosiasia on, että maatalous tuottaa leijonan osan Suomen kasvihuonepäästöistä. Kun siis puhutaan maatalouden ympäristövaikutuksista, ei kyse ole maanviljelijöiden syyllistämisestä, vaan tosiasioiden toteamisesta. Tosiasioiden kieltäminen ei hyödytä, vaikka lyhyellä tähtäimellä se voi vaikuttaa siltä. Päätökset kantavat kymmenien ja satojen vuosien päähän ja nyt on ryhdyttävä toimeen. Jos siis tahdomme suomalaisen maatalouden olevan kannattavaa vielä viidenkymmenen ja sadan vuoden kuluttua, on tuotantotapoja muutettava entistä kestävämmiksi. Suomalaisen maatalouden säilyminen ei ole itsestäänselvyys, vaan sen eteen täytyy tehdä töitä.

On meidän kaikkien etu, että Suomessa tuotetaan jatkossakin ruokaa. Suomen omavaraisuus ruuantuotannossa on tällä hetkellä noin 80 %. Tämän mahdollistaaksemme maataloutta tuetaan Suomessa. Tukijärjestelmä tarvitaan, ja sen avulla tulee myös ohjata tarvittavaa muutosta.

Ei ole realistista eikä reiluakaan vaatia maataloustuottajia tekemään eettisempiä, kestävämpiä ja vastuullisempia valintoja, jos se vähentää heidän elinkeinonsa kannattavuutta. Eettisen, ympäristön huomioon ottavan tuotannon tulee olla taloudellisesti parempi vaihtoetho, ja samaan aikaan tuotteiden tulee olla edullisempi vaihtoehto myös kuluttajille. Täman mahdollistaisivat erilaiset haittaverot, joiden avulla suomalainen tuotanto pystyisi paremmin kilpailemaan ulkomaisten, vähemmän vastuullisten tuotteiden kanssa. Meidän on tehtävä kokonaisvaltainen muutos tukijärjestelmään, jossa todelliset vaikutukset niin ympäristön, eläinten kuin tuottajienkin kannalta on arvioitava.

Maataloudella on potentiaali olla ratkaiseva tekijä monien ongelmien ratkaisussa, mutta se on tehtävä tuottajalle kannattavaksi.

Kirjoittaja on vihreä kaupunginvaltuutettu Seinäjoella