Kolumni Onko taide joukkuelaji?

Seinäjoen taidehallilla ripustetaan parhaillaan uutta näyttelyä. Tammikuun 20.päiväna vietetään urheilua ja taidetta yhdistävän Derbyn avajaisia. Kuusi taiteilijaa on reilun kahden vuoden ajan työstänyt uusia teoksiaan, jotka ammentavat inspiraatiota yhteydestä seinäjokelaiseen urheiluelämään. Näemme muun muassa lyhytelokuvan muodostelmaluistelusta, ääniteoksen pesäpallosta, tilataideteoksen suunnistuksesta, maalauksia jalkapallosta ja skeittiramppiveistoksen.

Taiteella ja urheilulla on paljon yhteistä. Molempiin elämän ja kulttuurin osa-alueisiin kuuluu intohimoa, teknisen taidon harjoittelua, omanlaistaan estetiikkaa ja luovuutta. Molempia voi harrastaa tai tehdä ammatikseen. Yhteiskunnallinen merkitys on molemmissa merkittävä, monien muiden ominaisuuksien rinnalla, ihmisten hyvinvoinnin, itsensä kehittämisen ja yhteisöllisyyden lähteinä, työn ja talouden alueina, sekä kaupunkien veto- ja pitovoiman turvaajina.

Ihan viime aikoina on nähty tapahtumia, jotka osoittavat taiteen ja urheilun myös heijastelevan vallitsevien rakenteiden kipupisteitä Suomessa ja globaalisti. Seinäjoen taidehallillakin nähdyt taiteilijat Terike Haapoja ja Eero Yli-Vakkuri ovat Kiasma_strike –työnseisauksen alullepanijoita. Paljon keskustelua herättäneessä aloitteessa on kyse ns. taidepesun näkyväksi tekemisestä ja rahoituksen eettisyydestä. Tässä tapauksessa kytkeytymisestä asekauppoihin ja Israelin toimintaan. Qatarin MM-kilpailujen yhteydessä käydyt keskustelut taas ovat ryöpsäyttäneet myös urheilua seuraamattomien tietoisuuteen pyrkimykset käyttää jalkapalloa ihmisoikeus- ja ympäristörikkomusten piilotteluun. Ehkä taide ja urheilu ovat tietynlaisia poliittisia ilmapuntareita?

Derby-näyttelyn taiteilijat ovat havainnoineet urheilua kaikista mainitsemistani näkökulmista: paikallisesta yhteisöllisyydestä, lajien ominaispiirteiden tutkailusta, maailmanpoliittisista yhteyksistä. Huomio yhdessä, yhtenä joukkueena toimimisesta on jäänyt mieleeni teosten työstämistä seuratessa. Mietin, miten taidekenttä voisi ammentaa tästä urheiluun olennaisesti kuuluvasta piirteestä vielä enemmän. Ja miten joukkuehenki, reilun pelin periaatteet, välittyisivät paremmin myös taiteen ja urheilun rakenteisiin. Ehkä uusi vuosi taiteen ja urheilun parissa antaa siihen uusia näkökulmia. Onnellista vuotta 2023 ja tervetuloa Derbyyn!

Kirjoittaja on taidekuraattori.