Kyösti Wilkunan – akateemikko Kustaa Vilkunan setä – novellikokoelmassa ”Miekka ja sana” on kertomus ”Jouluyö Ukrainassa”.
Kaarle XII oli johtanut armeijansa Ukrainaan, jonne asetuttiin talvileiriin. Talvi 1708-09 oli hyvin kylmä. Karoliinit palelivat ja paleltuivat ja osaksi senkin takia kärsivät kesällä murskatappion Pultavassa.
Luin tarinan liki 70 vuotta sitten. Tänä jouluna se palautui mieleen ja luin uudelleen.
Toinen sota, jota moni suomalainen on muistellut, on talvisota, varsinkin sen alku.
Kuten Stalin 1939, Putinkin uskoi toisen puolen kansasta odottavan vapautusta sorron alta. Suomessa oli käyty sisällissota vähän yli 20 vuotta aikaisemmin, ja Ukrainaan oli valittu venäläismielinen presidentti kahdeksan vuotta aikaisemmin. Oma tiedustelu lupasi Stalinille silloin ja Putinille nyt helppoa nopeaa voittoa. Siksi hyökkäykseen lähdettiin riittämättömin voimin. Sekä suomalaisten että ukrainalaisten yksimielisyys yllätti. Helsinki ja Kiova jäivät valloittamatta.
Suomi sai maailmalta paljon myötätuntoa, mutta ei juuri aseapua. Ukrainalle alkoi virrata aseita, jotka tehossa voittivat venäläiset.
Siksi Suomi taipui rauhaan runsaan kolmen kuukauden päästä, mutta Ukraina sotii vieläkin. Tulitaukoakaan ei ole näköpiirissä, vaikka sekä ihmis- että varsinkin omaisuustappiot ovat valtavia.
Paavi sanoi joulutervehdyksessään Ukrainan sotaa järjettömäksi. Siihen on helppo yhtyä.
Kumpikaan ei voi saavuttaa selvävoittoa. Venäjällä – ja Ukrainallakin – riittää miehiä ja Yhdysvalloilla aseita vaikka vuosien sotimiseen.
Eikä edes toivottu, mutta aika vähän todennäköinen Putinin syökseminen vallasta välttämättä sotaa lopeta.
Luin juuri muistelmakirjan, jonka esipuheen suunnilleen ikäiseni tekijä päätti: ”Toivottavasti ei kolmannen maailmansodan aattona, Helsingissä 28. maaliskuuta 2022.
Tuolloin sotaa oli käyty kuukausi, nyt kohta vuosi. Pahin mahdollinen ei ole tapahtunut, mutta mitä kauemmin soditaan, sitä suuremmaksi kasvaa vaara. Me puolet elämästämme atomisotaa pelänneet emme sen mahdollisuutta osaa sulkea mielestä pois, kuten näköjään nuoremmat.
Toiseen sotajouluun Ukrainassa ei maailmalla ole varaa.