Päätoimittajalta Nyt saadaan nauttia talvesta

Hyvinvointialue starttasi ja ensipäivät sujuivat Etelä-Pohjanmaalla suunnitellusti, ilman suuria ongelmia. Valmistelun työläys ja nopea aikataulu huomioiden se on ehkä yllättäväkin uutinen. Niin paljon haasteita valmistelussa juuri aikataulun nopeuden vuoksi uutisoitiin olevan. Hyvinvointialueiden perustaminen osoittaa, että Suomen kankea ja hidas byrokratia voi sittenkin taipua nopeisiin käänteisiin, kun on tarpeen. Tarvitaan vain poliittinen päätös ja toimeenpano.

Joulukuun jo kestäneiden talvikelien myötä on taas kuultu monesta suusta, että missäs se ilmastonmuutos on, kun pakkanen paukkuu ja lumi peittää maan. Talvikeli ei muutosta poista eikä peruuta, mutta ihmisten ostoskäyttäytyminen ja ylikuluttamisen lopettaminen voisi sen tehdä. Kun katseli uudenvuoden ilotuliterakettien räiskyntää taivaan tuuliin, niiden mainoksissa hehkutettu hiilineutraalisuus pisti ihmettelemään tässäkin ilmenevää tekopyhyyden ja itsepetoksen määrää. Ihan kuin voisimme jatkaa samaa turhakkeiden tuottamista ja kuluttamista ja rahallisin kompensaatioin muutama puu jonnekin istuttaen korjata tilanteen.

Ensin pitäisi lopettaa kulutusturhuudet ja jos se ei onnistu vapaaehtoisesti, pistetään tapahtumaan lailla. Mutta ei, sen sijaan kielletään Suomen metsien talouskäyttö, vaikka Metsälehden joulun alla uutisoima Lontoon luonnonhistoriallisen museon laskema biodiversiteetti-indeksi osoittaa, että Suomen luontotyypit ja lajisto on muuttunut ihmisen ja suomalaisen talousmetsien hoidon vaikutuksesta niin vähän, että biologista monimuotoisuutta kuvaava indeksi on meillä 96 %, EU-maiden toiseksi paras.

Talvikelit houkuttelevat toivottavasti jokaisen jäälle ja ladulle. Kouluissa hienojen talvilajiemme harjoittaminen aiheuttaa yleensä valitusta. Muistan itsekin, miten ankeaa oli rehata suksinippua kävellen tai potkukelkan kyydissä koulumatka ja takaisin. Perillä hiihdettiin koulun viereiselle peltoaukealle ajettua tasamaalatua. Tylsää. Kuitenkin, talviulkoilun terveellisinä ja perinteisinä lajeina ne ovat ylivoimaisia. Lapsen motoriikka ja lihasvoima kehittyy raikkaassa ulkoilmassa. Toivottavasti kouluissa hiihto ja luistelu pysyvät ohjelmassa edelleen, sillä siinä on kyse myös kansallisperinteestä. Kyllä jokaisen suomalaisen pitää osata hiihtää. Mainittu ilmastonmuutos vapauttanee haluttomat nuoret hiihtämisen riemusta vastoin heidän etuaan, mutta siihen saakka, kaikki suksille!

Seinäjoki tarjoaa monipuoliset hiihto- ja luistelumahdollisuudet, ensilumenladusta ja tekojäästä alkaen. Niitä kelpaa hyödyntää. Kalajärvellä pääsee tämän viikon alusta myös puolentoista kilometrin mittaiselle retkiluisteluradalle. Kaupunki tiedottaa pyrkivänsä pitämään radan säiden salliessa kunnossa maaliskuulle saakka. Talviliikuntamahdollisuuksien listaan kuuluu myös pyöräily, joka kunnon nastarenkaiden varassa on nautinnollista liikuntaa myös talvella.