Kolumni Rahat on loppu - mistä tämä kielii?

Rahat on loppu sote-alueilta, pelastuslaitoksilta, poliisilta, koulutuksesta ja monelta muulta taholta. Pisa-tutkimuksen tulokset laskevat. Mistä tämä kaikki kielii?

Asioiden priorisointi on tulevalle hallitukselle äärimmäisen tärkeää.

Suomessa ansiotulojen verotus keskituloisilla on jo 5,3% kireämpää kuin usein verrokkina käytetyillä ruotsalaisilla.

Oma kansamme ja esimerkiksi sote-palvelut, inframme, maanpuolustus ja opetusala tarvitsevat sekä ansaitsevat parempaa ja enemmän. No mistä sitä sitten saadaan lisää ja enemmän kaikille tarvitsijoille?

Kuten jo edellisessä kolumnissani totesin, verotuksen kiristäminen ei ole tie autuuteen. Itseasiassa Suomessa ansiotulojen verotus keskituloisilla on jo 5,3% kireämpää kuin usein verrokkina käytetyillä ruotsalaisilla. Ankaran kireä progressio verotuksessamme aiheuttaa sen, että marginaaliveroprosentti keskipalkkaisella on pohjoismaiden korkein. Eurooppalaisten verrokkien joukossakin saamme siis kirkkaimpia mitaleita kilpailussa, johon emme haluaisi edes osallistua. Tästä seuraa se, että progressio tuhoaa kaikki kannustimet lisäansioiden ja uralla etenemisen kannalta. Hallituksen onkin otettava verojen kevennykset) yhdeksi päämääräksi.

Hyvinvointivaltiota ei tietysti ole olemassa ilman verotuloja ja siksi menetettyjen tulojen tilalle pitää löytää muita taloutta korjaavia toimenpiteitä. Menopuolella löytyy monia isoja ja pieniä leikkauskohteita. Esimerkkeinä (muutin monikkoon,) vaikkapa kehitysapuun lähetettävä 1,3 miljardia euroa vuodessa (joka on siis 3,5 miljoonaa euroa vuoden jokaisena päivänä) ja talousarvioesityksen mukainen YLE:lle maksettava 576 miljoonaa euroa. Siis 1,6 miljoonaa euroa joka ikinen päivä. EU:n pohjattomaan kaivoon saamme kaataa omat ja lainatut rahat, joista emme varmasti saa kiitosta tulevaisuuden veronmaksajilta. Entäpä sitten vaikka kansalaisopistot, jotka tarjoavat runsaasti yleissivistävää koulutusta? Hyvä niin, mutta että 100 miljoonaa euroa valtion avustuksella? Onko valtion tehtävä kustantaa aikuisten harrastuksia?

Leikkauslista on pitkä ja löytyy paljon isoja sekä pieniä kohteita, joista voidaan ja pitääkin leikata. Tällaisessa taloudellisessa tilanteessa on pystyttävä miettimään tarkasti, mitkä ovat valtion tehtävät ja mihin niukat tulot kohdennetaan niin, että Suomen kansalaiset voisivat tulevaisuudessa paremmin.

Lopuksi on vielä todettava, että viimeisimmän Taloustutkimuksen tekemän puolueiden kannatusmittauksen mukaan Perussuomalaiset ovat kiilanneet SDP:n ohi Suomen toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Yhä useampi siis on sitä mieltä, että ”oma kansa ensin” -ajattelu ei olekaan suomalaisille vahingollista.