Soukanjoen professori | Sodan ensimmäinen uhri on totuus

Sodan ensimmäinen uhri on totuus. Kaiken, mitä sotaa käyvät valtiot sodan aikana puhuvat ja valtioissa puhutaan, pitäisi palvella taistelua, ellei vapaaehtoisesti, niin pakolla. Ei ole sotaa ilman sensuuria eikä itsesensuuria.

Jos Venäjällä epäilee ääneen sodan oikeutusta tai voittoa, joutuu vankilaan armeijan kunnian loukkaamisesta.

Ei Ukrainassakaan seuraamuksitta presidentin puheita kiistetä. Putin valehtelee varmasti enemmän kuin Zelensky. Kuinka paljon enemmän, selviää vasta, kun sodan historiaa tieteellisesti tutkitaan.

Ilmari Käihkö on minusta tasapainoisin sodan TV-kommentaattoreista, koska hän, toisin kuin useimmat, pysyy tutkijan roolissa. Hän kirjoittikin Ylen blogissa, että tutkijan tehtävä ei ole valaa uskoa ja luoda toivoa, vaan analysoida todellisuutta.

Tätä eivät kaikki hyväksy. Kun Ukraina on hyökkäyksen uhri, jonka sanotaan sotivan meidänkin puolestamme, ei siitä saisi sanoa mitään epäedullista. Käihköäkin on uhkailtu ja syytetty Putinin pussiin pelaamisesta. Halutaan kuulla vain sitä, mikä oikeudenmukaiselta tuntuu, kuten että sodan on päätyttävä Venäjän perusteelliseen tappioon ja vallanvaihtoon, ei neuvottelurauhaan.

Yhdysvaltain asevoimien komentaja kuitenkin sanoi, että luultavammin sota päättyy neuvotteluin eikä antautumiseen. Putinisti Pentagonissa?

Ei sentään. Siellä tiedetään, milloin on aika lopettaa, ettei sota käy liian vaaralliseksi ja kalliiksi sen pääasialliselle maksajalle. Tavalliselle jenkille on yksi lysti, missä joku raja Euroopassa kulkee.

Bismarck sanoi, että hallitus ja kansa saavat maksaa lehtimiesten särkemät ikkunat. Pätee tänäkin päivänä.

Turkki kiristää Natoon haluavia Ruotsia ja Suomea luovuttamaan terroristeina pitämiään ihmisiä. Hallitukset esiintyvät mielin kielin Turkkiin päin ja toivovat kansalaisiltakin pidättyvyyttä.

Mutta aina on niitä, jotka sanovat mitä ajattelevat. Tukholmassa hirtettiin ensin Erdogan-nukke ja sitten poltettiin torilla koraani. Erdogan nosti pääsylipun hintaa eli lisäsi luovutettavien määrää.

Kun Ville Ranta pilkkasi sitä hauskalla piirroksella, mutta Turkin lehdet hermostuivat. Saa nähdä, odottaako Ankaran-lähettilästä ankara puhuttelu.

Taisi Nato-aikataulumme venyä. Eihän sinne kiirettä ole, mutta porstuassa seisottaminen käy kunnialle.