Kadut pölyävät Seinäjoella etuajassa – jos kuiva keli jatkuu, voidaan joutua tekemään välipuhdistuksia

Seinäjoella ilman pölypitoisuudet ovat olleet korkeita tällä viikolla. Hengitettävien hiukkasten vuorokausipitoisuus on ylittänyt sallitun raja-arvon kahdesti. Maailman terveysjärjestö WHO:n antama vuorokausiraja-arvo on 50 mikrogrammaa kuutiossa. Keskiviikon vuorokausikeskiarvo oli 67 mikrogrammaa kuutiossa ja torstaina 190 mikrogrammaa kuutiossa. Tämän päivän käyrät näyttävät ylöspäin ja Seinäjoen ympäristönsuojelutarkastaja Jukka Järvinen arvioi, että pitoisuudet tulevat ylittymään myös tänään.

Järvisen mukaan keskiviikon päiväkeskiarvo oli tyypillinen keväinen ylityspäivä. Tosin aiempina vuosina tällaisia pitoisuuksia on mitattu myöhemmin keväällä.

Hengitettävien hiukkasten vuorokausiraja-arvon ylityksiä sallitaan 35 kappaletta kalenterivuodessa. Järvinen ei usko, että ylityksiä tulee niin paljon, mutta jos kuiva keli jatkuu pitkään, pitää ryhtyä järeämpiin toimenpiteisiin.

– Jos jatkuu vaikka pari viikkoa peräkkäin, pitää ruveta putsaamaan katuja jo näinkin varhain keväällä, Järvinen sanoo.

– Kunnossapito on sanonut, että he tekevät vain yhden putsauksen keväällä kun ei ole enää lunta eikä pakkasta.

Viime vuonna ensimmäinen vuorokausiraja-arvojen ylitys tapahtui 26. huhtikuuta. Nyt ollaan siis kaksi kuukautta etuajassa. Järvisen mukaan tilanne voi pahimmillaan jatkua tällaisena sinne asti jos sää ei muutu ja kunnossapito pitää kiinni yhdestä puhdistuskerrasta.

– Jos jatkuu, niin pitää varmaan ruveta velvoittamaan välipuhdistuksiin, Järvinen arvioi.

Torstainen ylitys oli Järvisen mukaan jo tavallista korkeampi. Syynä tähän on illalla mitattu korkea piikkiarvo (noin 880 µg/m3).

– Se voi johtua siitä, että on ollut tyyni hetki ja paljon liikennettä tai tuulenpuuskasta mittauspisteellä, Järvinen kertoo.

Ilmatieteen laitoksen sääennusteen mukaan Seinäjoelle on luvattu viikonlopuksi ja alkuviikolle lumisadetta. Järvisen mukaan lumisade muuttaa ilmanlaatua dramaattisesti.

– Jos tulee lumisade, pitoisuudet tippuvat nollan ja kymmenen välille. Jos on lumi pinnassa, se sitoo heti pölyä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat