Historiallinen päätös: Palloliitto pudotti sukupuoleen viittaavan etuliitteen pois

Palloliiton kehityspäällikkö Heidi Pihlaja ja Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti. Palloliitto

Klaus Nurmi

Jalkapallon Naisten Liiga uudistuu ja sarja on kaudesta 2020 alkaen Kansallinen Liiga.

Palloliiton historiallinen päätös pudottaa sukupuoleen viittaava etuliite pois naisten jalkapallon pääsarjasta on osa liigan lähivuosien strategiaa.

Uudella nimellä halutaan ravistella urheilussa vallitsevia asenteita sekä toimia suunnannäyttäjänä, kertoo Palloliitto tiedotteessa. Liiton mukaan vuosien 2020–2023 strategiassa korostuvat ihmisten samanarvoisuus sekä uskallus ja rohkeus menestyä

Nousemalla suureksi kansainväliseksi ilmiöksi viime kesän MM-kisat todistivat, ettei jalkapalloa katsota sukupuolen vuoksi, tähdentää tiedotteessa Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti

– Sitä katsotaan siksi, että ottelut ovat viihdyttäviä ja pelaajat huippu-urheilijoita niin teknisesti kuin taktisestikin. Siksi naisten jalkapalloa tulisi kohdella samanarvoisesti miesten jalkapallon kanssa. Naisten jalkapallon pääsarja on lajin korkein taso Suomessa, ja uusi nimi heijastaa tätä, Lahti toteaa.

Palloliiton kehityspäällikkö Heidi Pihlaja sanoo, että urheilumaailmaan on vakiintunut puhetapa, jossa on urheilua ja sitten on naisurheilua – jalkapalloa ja naisjalkapalloa.

– Tämä näkyy myös siinä, miten miesten ja naisten urheilua arvostetaan. Nimenmuutos voi tuntua pieneltä askeleelta, mutta kyseessä on vahva kannanotto ja identiteetin rakennus, joka symboloi suurempaa muutosta, toteaa Pihlaja.

Maailmalla sukupuoleen viittaavat etuliitteet pääsarjojen nimissä ovat enemmän sääntö kuin poikkeus. Esimerkiksi Ruotsissa naisten pääsarja on Damallsvenskan, Englannissa Women’s Super League ja Saksassa Frauen-Bundesliga. Palloliiton päätös pudottaa etuliite sarjan nimestä on siis maailmanlaajuisestikin harvinaislaatuinen.

Palloliitto nousi otsikoihin viime vuonna julkistamalla tasa-arvoiset jalkapallomaajoukkueiden korvaukset jokaiselle pelaajalle sukupuolesta riippumatta.

– Tasa-arvon lisääminen urheilussa vaatii vielä paljon tekemistä. Toiveemme on, että myös muut sarjat meillä Suomessa sekä maailmalla seuraisivat näyttämäämme esimerkkiä. Haluamme olla tasa-arvon edelläkävijä koko urheilumaailman silmissä, Lahti sanoo.

Aiheeseen liittyvää

  1. Putkimies on nyt putkiasentaja – Työnhakusivusto otti käyttöön uudet sukupuolineutraalit ammattinimikkeet 24.10.2019 9:28

Kommentoi