Onko lintujen ruokinta tarpeen leutona talvena? – Muista tämä perusperiaate

Sinitiainen ja talitiainen ruokintapaikalla. Katri Wahlberg

Klaus Nurmi

Onko lintujen ruokkiminen näillä keleillä tarpeen, kun Etelä-Suomen talvi on ollut lämmin ja lumeton eikä maa ole juuri päässyt jäätymään?

Helsingin seudun lintutieteellisen yhdistyksen Tringan edustaja Otso Häärä sanoo, että ruokkimisen tarpeellisuus riippuu lajista.

– Monet lajit, kuten tiaiset ja rastaat, löytävät näillä keleillä luonnostakin ravintoa. Toisaalta talvilinnustoomme kuuluu enenevissä määrin hyönteissyöjiä kuten punarintoja, joille talviruokinnasta on hyötyä selviämisen kannalta.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys (Hesy) muistuttaa tiedotteessa lintujen talviruokinnan perusperiaatteesta: jos aloitat syksyllä, älä lopeta ennen kuin maa on keväällä lumeton ja sula.

Vaikka nurmikin vihertää vielä helmikuussa, pitää periaate edelleen paikkansa. Eli jos ruokinnan on syksyllä aloittanut, sitä tulee jatkaa säistä riippumatta. Linnut oppivat luottamaan löytämäänsä ruokailupaikkaan ja ruuan loppuminen voi olla kohtalokasta.

Lumi tai sen puute ei myöskään yksin määritä tarvitaanko talviruokintaa vai ei.

– Esimerkiksi harmaapäätikka tai valkoselkätikka ei välttämättä löydä ruokaa, mikäli ympäristössä ei yksinkertaisesti ole riittävästi lahopuuta ja niillä eläviä hyönteisiä, oli lunta tai ei, Häärä huomauttaa.

Vesilinnut pärjäävät leutoina talvina melko hyvin omillaan. Kun vesistöt pysyvät sulina, ruokaa löytyy luonnosta.

Vesilinnut myös liikkuvat eri sulapaikkojen välillä pitkiäkin matkoja. Esimerkiksi sinisorsat tarvitsevat kuitenkin ruokailuun matalia ranta-alueita, jotka jäätyvät ensimmäisinä. Sorsat kaipaavat siksi ihmisen ruokinta-apua jo lyhyenkin pakkaskauden jälkeen.

Lämpimällä säällä tauditkin leviävät helpommin, muistuttaa Hesy. Lintujen ruokinta-automaateista tippuu lähes väistämättä ruokaa maahan, jossa se sotkeutuu helposti lintujen ulosteisiin ja taudinaiheuttajat pääsevät leviämään.

Ruokintapaikka tuleekin siivota säännöllisesti. Ruokintalaitteet voi puhdistaa kiehuvalla vedellä, joka tehoaa niin bakteereihin, viruksiin kuin alkueläimiinkin.

Hesyn mukaan talviruokinnasta on linnuille kiistatonta hyötyä, vaikka ne voivat leutoina talvina löytää ruokaa luonnostakin.

Talviruokinta on monipuolistanut talvista linnustoa. Esimerkiksi sinitiaisten ja viherpeippojen määrät ovat lisääntyneet selvästi viime vuosikymmenten aikana, ja yhä useampi mustarastas jää talvehtimaan Suomeen.

Talven aikana hyvin ruokaa saaneet linnut ovat myös etulyöntiasemassa pesimäajan kynnyksellä.

Tietoa lintujen talviruokinnasta löytyy Tringan sivuilta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää