Jonna Uotiselle, 33, viime vuodet ovat olleet mullistavia: ensin vaihtui ala, sitten tuli avioero – "Kun sain pahimmalla hetkellä ymmärrystä ja taloudellista apua, tuli itku"

Jonna Uotinen sanoo pärjäävänsä hyvin avioeron jälkeen, mutta rahankäyttöään hän tarkastelee nykyään entistä kriittisemmin. Jussi Lopperi

Katariina Hakaniemi

Avioero pakottaa palikat uuteen järjestykseen, myös taloudellisesti. Sen tietää kouvolalainen Jonna Uotinen, 33, joka erosi 18 vuotta kestäneestä suhteesta viime keväänä.

Teini-ikäisistä asti yhdessä ollut pari ennätti olla naimisissa kymmenisen vuotta. Heillä on kaksi tytärtä, joiden lähivanhempi Uotinen on. Lapset asuvat vanhemmillaan vuoroviikoin.

– Kun kuulin erosta, hankin jo seuraavana päivänä itselleni asunnon. Tämä oli ainoa, joka sijaitsi lähellä tyttöjen toista kotia ja oli vapaana, Uotinen sanoo ja katselee ympärilleen viihtyisässä 89 neliön rivitaloasunnossaan Kouvolan Kuusankoskella.

– Kolme huonetta ja keittiö olisi tosin riittänyt, neljäs on turha. Etenkin, kun lapset ovat isällään, tuntuu siltä.

Uotinen halusi järjestää käytännön asiat mahdollisimman nopeasti eron jälkeen. Lopullinen ositus on vielä kesken.

Jonna Uotinen työskenteli aikaisemmin hoitoalalla. Hän väsyi siihen, ettei kiihtyvän työtahdin vuoksi enää voinut tehdä työtä koko sydämellään. Palkkakin oli siksi vaatimaton, että hän teki samaan aikaan yhtä tai kahta muutakin työtä. Hän toimi muun muassa kauneudenhoitokonsulttina.

Kolmisen vuotta sitten vastaan tuli mielenkiintoinen työpaikkailmoitus. Siinä etsittiin ”seudun parasta meisselinheiluttajaa”, ja Uotinen ajatteli huvittuneena, että tuon maininnan hän haluaa CV:hensä.

– Hain töihin Fonumiin, joka korjaa kännyköitä. Haastattelussa kysyttiin, olenko tehnyt sellaista työtä koskaan. Vastasin, että en ikinä, mutta olen nopea oppiman ja haluan tuon tittelin. Haastattelun jälkeen minulle sanottiin, että tuolla asenteella paikka on sinun.

Jo samana vuonna hän tuurasi yrityksen myymäläpäällikköä Kouvolassa. Kun Lahteen avattiin uusi myymälä joulukuussa 2017, hän otti sen vastuulleen ja ajaa nyt päivittäin Kouvolan ja Lahden väliä.

– Kannatti vaihtaa alaa. Tuntuu tosin oudolta, että vaikken ole enää vastuussa ihmishengistä, saan nyt parempaa palkkaa kuin ennen.

Pokko-koira on perheen lemmikki, joka myös asuu vuoroviikoin kahdessa kodissa. Kuva: Jussi Lopperi Jussi Lopperi

Suurin menoero Uotisella on vuokra, joka on kuukaudessa 807 euroa vesineen ja netteineen. Erossa Uotiselle jäänyt kalliihkon auton lainanlyhennykset kurittavat myös kukkaroa, sillä auto ei yrityksistä huolimatta ole mennyt kaupaksi. Hän on iloinen siitä, että pankin kanssa on sovittu aiempaa pienemmistä kuukausieristä.

Uotinen laskee, että on osituksen jälkeen hänellä 35 000 euroa lainaa. Se koostuu autolainan lisäksi remonttilainasta, jonka hän entisen puolisonsa kanssa joutui ottamaan, kun heidän vuosia aikaisemmin myymänsä omakotitalo osoittautui hometaloksi. Korjauskustannuksia maksetaan vielä pitkään.

– Lainan vakuudeksi minulla ei ollut mitään, mutta onneksi vanhempani lähtivät takaajiksi.

Yksi ikävä yllätys tuli vastaan, kun ero oli akuuteimmillaan viime keväänä. Uotisella ei ollut maksaa uuden asunnon takuuvuokraa, ja aikaa rahojen haalimiseen oli vain päivä tai pari.

– Jouduin ensimmäistä kertaa elämässäni turvautumaan sosiaalihuollon apuun. Olin kiitollinen sille ihmiselle, joka ymmärsi tilanteeni. Kun sain avaimet käteen, tuli itku.

Uotisen tulot koostuvat palkasta, asumistuesta ja lapsilisistä.

Hänen bruttopalkkansa on noin 2 500 euroa, ja bonuksia myyntityöstä tulee noin 300 euroa kuukaudessa. Asumistukea hän saa pyöreästi 160 euroa. Lapsilisät kahdesta lapsesta yksinhuoltajakorotuksineen ovat runsaat 300 euroa kuukaudessa. Elatusapua hän ei saa, sillä lapset hoidetaan puoliksi vanhempien kesken.

Hänen oma elämäntapansa on muuttunut eron jälkeen, ja sitä hän pitää myönteisenä asiana. Avioliiton aikana rahat menivät kodin sisustukseen ja lasten vaatteisiin, ja kaiken piti aina olla uutta. Nyt hän ihmettelee, miksi on ajatellut niin.

– Olen alkanut arvostaa kierrätystä ja mietin tarkemmin, mitä oikeasti tarvitsen. Mutta matkustelusta en halua luopua.

Kotitalouden toimeentulo heikkenee usein eron myötä. Tämä johtuu siitä, että lähes samoilla tuloilla joutuu elättämään kaksi kotitaloutta, sanoo akatemiatutkija Mia Hakovirta Turun yliopistosta.

– Naisten tulot laskevat usein eron myötä, koska lapset jäävät tavallisesti asumaan äidin kanssa. Suomessa toimeentulovaikeudet koettelevat erityisesti yksinhuoltajaperheitä, sillä he ovat usein pienituloisia, Hakovirta sanoo.

Yksinhuoltajuus on riski perheen taloudelle, mutta se ei välttämättä johda köyhyyteen. Perheen muu tilanne vaikuttaa asiaan.

Ero on Hakovirran mukaan erityisen hankala taloudellisesti, jos vanhemmat elävät perusturvan varassa.

Yksinhuoltajuus ei tuo oikeutta muuhun kuin lapsilisän yksinhuoltajakorotukseen, jos vanhempi asuu lapsen tai lasten kanssa yksin.

– Lisäksi lapsen toinen vanhempi on velvollinen maksamaan elatusapua. Se määräytyy molempien vanhempien tulojen ja lapsen kulujen mukaan, Hakovirta sanoo.

Lapsi voi olla oikeutettu elatustukeen, jos toinen vanhempi ei kykene maksamaan elatusapua. Yksinhuoltaja voi olla oikeutettu samoihin sosiaalietuuksiin kuin muutkin pienituloiset perheet. Niitä ovat esimerkiksi asumistuki tai toimeentulotuki.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen (PT) talousennuste vuosille 2019–2020 kertoo, että muiden palkansaajien tavoin pienituloisen yksinhuoltajan ansiotulot nousevat tänä vuonna. Osa tosin leikkaantuu pois tulonsiirtojen pienentyessä. Tänä vuonna yksinhuoltajaperheen lapsilisään tulee 10 euron korotus, ja elatustuki nousee seitsemän euroa.

Pienituloisen yksinhuoltajaperheen verotus on PT:n mukaan keventynyt vuodesta 2014 lähtien, mutta kiristyy jälleen tänä vuonna.

Hän

Asuu Kouvolan Kuusankoskella pian 6- ja 10-vuotiaiden tyttäriensä kanssa. Lapset asuvat joka toisen viikon isällään.

Työskentelee Fonumin Lahden liikkeen myymäläpäällikkönä.

Entiseltä ammatiltaan lähihoitaja.

Opiskelee tradenomiksi.

Älä tee nopeita taloudellisia ratkaisuja heti eropäätöksen jälkeen. Odota, että mieli tasoittuu.

Älä osta omakotitaloa.

Opettele säästämään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomien ilmestyminen on tauolla toistaiseksi
 2. Hyvinvointi: Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"
 3. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 4. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 5. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 6. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 7. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 8. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 9. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 10. Tuusulan asuntomessut: Asuntomessut on rakentamisen ajankuva – Tuusulan Lahelanrinteellä oli kunnia avata messujen 50 vuoden historia
 11. Tuusulan asuntomessut: Iso ruokapöytä ei ole enää olohuoneen fokus – kotitoimiston kalusteet ovat kevyitä ja helposti siirreltävissä ja taloteknologia maustaa etätyöntekoa
 12. Tuusulan asuntomessut: Esteettömyys saa kiitosta: vammaisneuvosto testasi messualueen
 13. Tuusulan asuntomessut: Kortteli tuo sukupolvet yhteen: messujen innovaatioihin kuuluvat muun muassa Toiveiden kortteli ja kotimaiset älylukot
 14. Tuusulan asuntomessut: ”Jos nyt sauna olisi” – Antti Kaikkosesta on muovautunut kätevä remonttireiska
 15. Kesäkuvakisa käy kuumana – Vielä kaksi viikkoa aikaa osallistua ja voittaa liput Heurekaan!

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää