Puhelimen näytön hajoaminen harmittaa ja korjaus maksaa – ammattilaiset eivät suosittele tee-se-itse-menetelmiä

Jari Räisänen huoltaa puhelimia ja älykelloja Seinäjoen Midarella. Riina Haapala

Riina Haapala

Puhelin tippui ja näyttö meni rikki. Takuukaan ei ole enää voimassa. Kannattaako puhelinta enää korjata? Kannattaa, sanovat huoltoammattilaiset.

Midare huoltaa Seinäjoella Samsungin puhelimia ja älykelloja. Huoltopäällikkö Markus Jaaranen sanoo, että tärkeää olisi pitää puhelimesta huoli jo takuuaikana.

– Uuden laitteen valmistuksessa syntyy noin 80 kiloa jätettä, joten puhelimen korjaaminen on myös ympäristölle hyväksi. Vaikka näytön vaihdon hinta saattaa olla puolet tai ylikin uuden laitteen hinnasta, se on halvempi kuin uusi laite, Jaaranen sanoo.

– Myös akuissa ja muissa komponenteissa olevat materiaalit ovat hyvä kierrättää, mikäli laitetta ei halutakaan enää korjata.

Takuu ei kuitenkaan korvaa tippuneen puhelimen rikkoutunutta näyttöä.

– Monesti tullaan ja sanotaan, että tämä vain pikkuisen tippui ja näyttö meni rikki ja oletetaan että se kuuluisi takuun piiriin, Jaaranen sanoo.

Myyntipäällikkö Antti Pihlajamäki muistuttaa, että etenkin kalliimmissa malleissa näytön korjauksen hinnan voi saada takaisin kotivakuutuksesta.

YouTube on täynnä erilaisia opastusvideoita siihen, kuinka vaikkapa puhelimen näyttö vaihdetaan itse. Jaarasen mukaan harvoin tulee vastaan laitteita, joita on ensin yritetty itse korjata, mutta ei ole onnistuttu. Sen sijaan Jaarasen mukaan toisinaan huollettavaksi tulee puhelimia, jotka on huollettu välissä jossain muualla.

– Kun käytetään valtuutettua merkkihuoltoa, asiakas voi olla varma, että laitteen korjaukset tehdään valmistajan vaatimalla tavalla. Tällöin saavutetaan puhelimen luotettava ja turvallinen käyttö, Jaaranen sanoo

Toisaalta osassa nykypuhelimia näytön vaihtaminen itse on tehty varsin hankalaksi.

– Nykyisin puhelimissa akku on tiukalla liimalla kiinni näyttöpaneelissa, että näyttöä vaihdettaessa akku voi vaurioitua. Saman akun uudelleen käyttö voi olla paloturvallisuusriski.

Seinäjokelaisen Mobilepartnersin yrittäjät Henri Kokko ja Pauli Kuhanen sanovat, että etenkin kalliimpien mallien korjaaminen kannattaa.

– 150–200 euron puhelimissa vähän riippuu, mutta sen kalliimmat kannattaa korjata, yrittäjät sanovat.

Näytön vaihtaminen on kallista, mutta akut ovat edullisempia. Niitä kannattaa heidän mukaansa vaihtaa halvempiinkin puhelimiin.

– Akut ovat kulutustavaraa. Se on vähän sama asia kuin autoissa, että pitää välillä uusia varaosia, Kokko sanoo.

Mobilepartnersia voi automaailman termein kutsua monimerkkikorjaamoksi.

– Jos puhelimessa on takuuta jäljellä, muualla huollossa käyttämisen seurauksena takuu yleensä valmistajan mukaan raukeaa. Mutta jos takuu on mennyt umpeen, on ihan sama, käyttääkö merkkihuollossa, Kokko sanoo.

Tosin aivan missä tahansa ei kaksikko suosittele puhelinta käyttämään. Erilaisten nyrkkipajojen ja tee-se-itse-miesten huollon tuloksia kaksikko on joutunut korjaamaan.

– Viimeksi eilen tuli tällainen. Pahvilaatikossa oli kaikki ruuvit ja osat erillään ja sitä lähdettiin kasaamaan, Kuhanen kertoo erään itse korjausta yrittäneen jäljistä.

Kokko sanoo, että itse korjatessa voi helposti tehdä isompaa vahinkoa.

– Sitten saattaa käydä niin, että puhelinta ei enää saa korjattua millään.

Kokko suosittelee, että jonkin osan rikkoutuessa kannattaa käydä kysymässä huolloista, onko vika korjattavissa.

– Moni ajattelee, että jos puhelimen on tiputtanut ja näytössä on isompi vaurio, ettei sitä voi enää korjata. Se on usein korjattavissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu