Kysyntä yllätti Seinäjoen sirkuskoulun - toiminta laajenee uusien tilojen myötä

Pole and Powerin lajivalikoimaan kuuluu tankotanssin lisäksi akrofit, rengastrapetsi ja aerial hammock. Tässä Riina Tarhanen ja Marianne Katila näyttävät esimerkin vertikaalikankankaan tekniikoista. Matias Helinko

Matias Helinko

Sirkuskoulu Life circus ja tankotanssiin erikoistunut Pole and Power ovat yhdistäneet toimintojaan saman katon alle.

Törnävän sairaala-alueella syksyllä toimintansa Seinäjoella aloittanut Life Circus tarjosi alkuun sirkuslajien harjoittelua alle kouluikäisille lapsille. Uusien tilojen myötä toiminta laajenee lapsista nuoriin ja aikuisten ryhmiin.

Life Circuksen Riina Tarhanen kertoo, että Piirillä saneeratussa Verstas-rakennuksessa kevyesti aloitetun toiminnan kysyntä yllätti positiivisesti, ja koululle varatut saliajat jäivät nopeasti lyhyeksi. Nyt tilat ovat koko ajan koulun omassa käytössä, ja ryhmät pyörivät ympärivuorokautisesti. Uusina lajeina mukaan tulevat ilma- ja pariakrobatia.

– Sanon usein asiakkaille, että Verstaalla meillä oli sirkusta, nyt meillä on sirkuskoulu. Siinä on todella iso kontrasti, kun puitteet ovat kohdillaan: on tilaa, on välineitä, Tarhanen kertoo.

Tällä hetkellä vakituisia harrastajia on 100-150.

– Meillä oli avajaisissa 250 henkeä. Kyllähän se kertoo, että kiinnostusta on. [...] Ja nyt tulee todella paljon kysymyksiä meille päin.

Sirkuskoulu ja Pole and Power toimivat Päivölässä, Varastotiellä. Kaksi samanhenkistä yritystä ja heidän edustamansa lajit täydentävät toisiaan, joten yritysten mukaan keskinäistä kilpailuasetelmaa ei ole.

Tarhanen ja Pole and Powerin yrittäjä Marianne Katila näkevät sirkuslajit ja tankotanssin tällä hetkellä vaihtoehtona tavoitteelliselle joukkueurheilulle. Harrastuksia kuvaa määreet omaehtoisuus, rentous, luovuus, itseilmaisu ja liikunnan ilo. Lasten ja nuorten vanhemmat puolestaan arvostavat harrastuksen monipuolisuutta ja paineettomuutta.

– Sirkus ja tankotanssi ovat molemmat luovaa taidetta. Liikunta, liike ja akrobatia ovat kuitenkin isossa roolissa. [...] Täällä ei tarvitse suorittaa, emmekä me esimerkiksi laita ihmisiä tasoryhmiin, Tarhanen kuvaa taustalla olevaa ideaa.

– Ne, jotka haluavat, saavat toki esiintyä. Sirkuspuolella löytyy kilpailuja, mutta se ei ole sellaista, johon tähtäämme arjessa.

Katilan omien havaintojen ja asiakkailleen tekemien kyselyiden mukaan lajin pariin on suuntautunut paljon entisiä joukkuevoimistelijoita ja cheerleading-harrastajia.

– Olen kysynyt, miksi he haluavat vaihtaa lajia. Yleensä vastaus on, että he haluavat treenata tavoitteellisesti, mutta tehdä sen omin ehdoin, Katila kertoo.

– Nuoret ovat usein eräänlaisessa välivaiheessa, jossa he ehkä harkitsevat oman lajinsa lopettamista. Monella on kuitenkin lajitaustaa kilpa- ja joukkuelajeista. He kaipaavat sitä, että saavat treenata yksilöllisesti, ja ehkä miettivät myös kilpailemista, mutta joukkueet eivät enää kiinnosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää