Kauppa uudistuu Seinäjoella – kantakaupungin alueella useita hankkeita menossa

Sale Alakylä sulki ovensa lauantaina 8. helmikuuta. Eepee on aikeissa purkaa vanhan rakennuksen ja rakentaa uuden vielä tämän vuoden aikana. Matias Helinko

Matias Helinko

Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa kertoi viime viikolla yllättäen sulkevansa Alakylässä sijaitsevan Sale-myylänsä merkittävän kosteusvaurion vuoksi. Myymälä suljettiin nopealla aikataululla, sillä viimeinen aukiolopäivä oli lauantai 8. helmikuuta.

Pikaisen sulkemispäätöksen taustalla oli halu suojella asiakkaiden ja työntekijöiden terveyttä. Eepee ehti myös käynnistää välittömästi toimet uuden myymäläkiinteistön rakentamisesta tontille.

Eepeen kaupallinen johtaja Jari Palo kertoo, että yhteistyö kaupungin kanssa korvaavan rakennuksen suunnittelusta on aloitettu välittömästi. Mikäli rakentaminen saadaan tavoitteen mukaisesti käytiin kesäkuun vaihteessa, uusi kaupparakennus on mahdollista saada käyttöön vielä vuoden 2020 aikana.

– Eepee pyrkii etenemään asiassa niin nopeasti kuin suinkin, ja tavoitteena on, että tontille avattaisiin uusi myymälä vuoden 2020 aikana. Aikataulu on tiukka, mutta ei mahdoton, Palo toteaa.

Vastaavalla tavalla pikaisella päätöksellä suljettiin kesällä 2017 Eepeen Tanelinrannan Sale, jossa oli todettu merkittävä kosteusvaurio. Rakennus purettiin, Eepee osti lisää maa-aluetta ja kaavoitutti lisää rakennusoikeutta. Uudistuksen yhteydessä Sale-konsepti muutettiin S-marketiksi.

Palon mukaan nyt ei toimita vastaavalla tavalla, vaan Alakylän toimipiste tulee näillä näkymin jatkamaan Sale-konseptilla.

– Tontti on sen verran pieni, että ei ole järkeä rakentaa S-markettia. Ja Joupin S-market on myös sen verran lähellä, Palo toteaa.

Sale-konseptissa Eepee on panostanut asioinnin nopeuteen ja helppouteen. Palon mukaan viereen sijoittunut Ideapark on ainoastaan kasvattanut yksikön myyntiä, joten kilpailuasetelmassa Eepeen kärki tulee säilymään ennallaan.

Eepeen toinen käynnissä oleva uudistus on Lehtisen kauppakeskuksessa toimivan S-Marketin siirtäminen Mega-keskuksen tiloihin. Palo kertoo, että tässä aikataulu on vielä avoin. Eepeen osalta tavoite on kuitenkin asetettu niin, että ennen kesää olisi mahdollista käynnistää myymälän rakentaminen.

Muuton yhteydessä myymälän konseptia on tarkoitus uudistaa keskustan asukkaiden näköiseksi.

– Pientaloudet, eläkeläiset, opiskelijat ja työssäkäyvät, Palo listaa keskustan kohderyhmiä, jotka määrittelevät tarjontaa.

Kotimaisen päivittäistavarakaupan markkinoita hallitsee kaksi vahvaa toimijaa. Päivittäistavarakauppa ry:n vuoden 2018 tilastojen mukaan S-ryhmän markkinaosuus on 46,4 prosenttia ja K-ryhmän 36,1 prosenttia.

K-ryhmän viime viikolla julkaistun vuosituloksen mukaan ryhmän myynti Etelä-Pohjanmaan alueella oli vuonna 2019 yhteensä 232,4 miljoonaa euroa, josta päivittäistavarakaupan myynti oli 160,6 miljoonaa euroa. Myynti pysyi edellisen vuoden tasolla.

Keskon Länsi-Suomen aluejohtaja Jari Alanen kertoi tuloksen yhteydessä ryhmän tavoitteena olevan kauppaverkoston lisääminen kasvavilla kaupunkiseuduilla. Alasen mukaan ”Seinäjoella onkin muutama hanke jo hyvässä vauhdissa suunnittelupöydällä”.

Seuraava toteutuva hanke on Kasperin uusi Supermarket, jonka rakentamisen on Alasen mukaan tarkoitus alkaa vielä kevään aikana. Uusi kauppa tulee korvaamaan Kasperin vanhan K-Marketin, ja se palvelisi asiakkaita tavoitteen mukaisesti keväällä 2021.

Toinen suunnittelupöydällä oleva kohde on Törnävä, jonka kaavoituksen Alanen toivoo etenevän mahdollisimman nopeasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää