Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"

Vielä muutama vuosi sitten Emma Varis ei uskonut, että viikon paras hetki voisi olla jumppa. Varista ohjaa fysioterapeutti Annmari Viljanmaa. Riina Haapala

Riina Haapala

Pepsi Max ja ehkä lihapiirakka. Näin kuvailee seinäjokelainen yrittäjä Emma Varis lounastaan vielä reilu pari vuotta sitten. Yrittäjän päivät olivat pitkiä eikä liikkumaan tullut lähdettyä.

– Ajattelin, että pitää saada apua ja tukea, Varis kertoo nyt.

Hän aloitti treenaamisen Fysio-PT:n ohjauksessa.

– Ajattelin ensin, että en ikinä halua personal traineria, joka on tiiviisti siinä vieressä, Varis nauraa.

– En ajatellut, että nauttisin niin paljon toisen kanssa liikkumisesta.

Viime kesästä lähtien Varista on ohjannut fysioterapeutti Annmari Viljanmaa

– Emmalla on oma yritys, missä vastuu asioiden hoitamisesta on hänellä. Kun tulee tänne ja joku toinen sanoo, että tee nämä, tulee hetkiä, jolloin voi unohtaa ne omat jutut, Viljanmaa sanoo.

Viljanmaa muistuttaa, että varsinkin pienyrittäjällä on tärkeää pitää myös kiinni omasta ajasta.

– Helposti työ ja vapaa-aika sekoittuvat, että pitääkö aina olla saavutettavissa. Pitää oppia laittamaan rajoja, että mikä on minun omaa aikaa, jolloin lataan akut, Viljanmaa muistuttaa.

Tiiviissä ohjauksessa otetaan myös huomioon päivän olotila ja muu elämä.

– Minulla on taustalla kaksi burnoutia ja oma jaksaminen on ollut kovilla. Viime syksynä jaksaminen oli tosi tapissa, mutta silloin liikuttiin kevyemmin ja sain tukea, ettei loppuun palamista tullut. Tämä on paljon muutakin kuin fyysistä liikettä, Varis sanoo.

Viljanmaa muistuttaa, että voimavarojen ollessa vähissä on tärkeää panostaa myös lepäämiseen ja ravintoon, jotta keho palautuu.

– Jokaisen oma kroppa on tärkein työkalu ja sitä pitää huoltaa, Viljanmaa muistuttaa.

Ravinto on ollut yksi osa-alue, johon Varis on kiinnittänyt huomiota. Mitään tiukkaa ruokavaliota ei ole.

– Silloin kun aloitin, en ikinä syönyt marjoja tai pähkinöitä, Varis paljastaa.

– Pepsi Max ja lihis on korvattu kunnon lounaalla, mutta ei ole lähdetty siitä, että pitäisi kaikki muuttaa kerralla. Korvataan ja täydennetään olemassa olevia elementtejä vähän paremmilla vaihtoehdoilla, Viljanmaa jatkaa.

Kiireisessä arjessa ajan löytäminen liikunnalle voi tuntua haastavalta. Varis sanoo, että ratkaisu on ollut laittaa tunnit kalenteriin ja pitää treeneistä kiinni.

– Kun lähtee liikkumaan, omat työpäivät jaksaa paremmin. Jokainen tunti tuo työhön ja vapaa-aikaan uutta puhtia.

Variksella on tavoitteena jaksaa paremmin, mutta myös fysiologisia vaivoja, joihin haetaan ratkaisuja.

– Minulla oli välilevyongelmia toissa joulun alla enkä pystynyt olemaan pois töistä. Tulin itkien, että mitä teen ja sain fysioterapeutilta liikkeitä. Kaupan takahuoneessa oli jumppamatto ja kävin tekemässä niitä parin tunnin välein, jolloin vaiva helpotti, Varis kertoo.

Motivaation ylläpitämiseksi on asetettu pienempiä tavoitteita, kuten liikkeitä, jotka Varis haluaa saada onnistumaan. Uuttakin on tarkoitus opetella. Jos lunta riittää, Varis aikoo opetella hiihtämään.

– Hiihtäminen on lajina sellainen, että kun sen oppii lajitaitona, siitä oppii nauttimaan. Monella on huonoja kokemuksia lapsuudesta, sanoo Viljanmaa, joka on itse entinen kilpahiihtäjä.

Variksen kokemukset koululiikunnasta eivät ole erityisen kannustavia.

– Koululiikunnassa minut on eristetty muusta ryhmästä eri saliin, koska en ole ollut opettajan mielestä tarpeeksi hyvä tai on pysäytetty musiikki, että katsokaa Emmaa älkääkä tehkö niin kuin hän tekee, Varis kertoo.

– Koulumaailman asiat jäävät helposti mieleen ja kantavat hyvässä ja pahassa läpi elämän. Sellaisten muurien murtaminen on oma projekti, että huomaa, että osaa ja onnistuu, Viljanmaa sanoo.

– En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa, Varis nauraa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu