Seinäjoki suunnittelee leikkitoiminnan lopettamista: "Ymmärrän, että voi harmittaa"

Leikkitoiminta on tarkoitettu yli 2-vuotiaille lapsille, jotka eivät osallistu muuhun varhaiskasvatukseen. Kuvituskuva. Sanna Jompero

Riina Haapala

Seinäjoen kaupunki suunnittelee varhaiskasvatuksen leikkitoiminnan lakkauttamista tai supistamista. Seinäjoen Sanomiin yhteyttä ottanut äiti ihmettelee, miksi asiasta ei ole kerrottu toiminnassa mukana oleville perheille. Leikkitoiminta on perheille maksutonta ja leikkitoimintaan osallistuvan lapsen kotihoidontuki sekä kotihoidontuen kuntalisä säilyvät.

Seinäjoen kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Aija-Marita Näsäsen mukaan lakkauttamissuunnitelmat johtuvat kysynnän hiipumisesta ja elokuussa voimaan tulevasta varhaiskasvatuslaista. Lakimuutoksen myötä lasten oikeus varhaiskasvatukseen laajenee.

Näsäsen mukaan kysyntä tulee todennäköisesti olemaan kohti täysipäivästä varhaiskasvatusta.

– Ei me tätä ilkeyttämme tehdä. Kysyntä on siihen suuntaan, Näsänen sanoo.

Leikkitoiminta on käytännössä avointa varhaiskasvatusta. Se on Seinäjoen kaupungin järjestämää toimintaa, jota järjestetään päiväkotien tiloissa. Yleensä lapset osallistuvat leikkitoimintaan kerran tai kaksi viikossa joko aamu- tai iltapäiväryhmässä. Leikkitoimintaa ohjaavat varhaiskasvatuksen ammattilaiset. Näsänen kertoo, että tällä hetkellä leikkitoiminnassa on noin 200 paikkaa. Kaikki paikat eivät ole Näsäsen mukaan täynnä.

Kaupunki suunnittelee, että Kasperin ja Raviskan leikkitoiminta säilyisi. Lopettaminen olisi edessä Tikkuvuoren, Kultavuoren, Kertunlaakson, Satulinnan, Pikkumetsän ja Onnimannin päiväkodeissa. Paristasadasta paikasta jäisi siis jäljelle noin 50.

Näsänen muistuttaa, että muun muassa Seinäjoen seurakunta ja Mannerheimin lastensuojeluliitto järjestävät kerhoja ja toimintaa lapsille.

– Me yritämme vielä järjestää musiikkiopiston kanssa kokeiluluontoisesti muskaria päiväkoteihin, Näsänen kertoo.

Näsänen sanoo, että kaupungin täytyy miettiä, miten perheitä voitaisiin palvella parhaiten.

– Ymmärrän, että voi harmittaa. Nämä noin 150 paikkaa siirtyvät kokoaikaiseen varhaiskasvatukseen.

Elokuun alussa astuu voimaan lakimuutos, joka poistaa viime hallituskaudella tehdyn rajauksen. Vielä toistaiseksi kaikki lapset ovat oikeutettuja päivähoidon 20 viikkotuntiin, mutta elokuussa tämä rajaus poistuu, vaikka toinen vanhempi olisi kotona.

Kun lakimuutos todennäköisesti ohjaa lapsia enemmän kokoaikaisen varhaiskasvatuksen pariin, joutuu kaupunki miettimään, järjestetäänkö leikkitoimintaa vai kokoaikaisia paikkoja. Näsänen sanoo, että molempia ei pystytä järjestämään.

– Pitää elää tarpeen mukaan ja lakisääteiset tarpeet tulevat ensin.

Aiheeseen liittyvää

  1. Varhaiskasvatuksen ryhmäkoot pienentyvät ensi vuonna yli 3-vuotiaiden ryhmissä – tavoitteena myös työhyvinvoinnin parantaminen 30.12.2019 12:21
  2. Uutissuomalaisen USU-gallup: Kaksi viidestä tekisi rokottamisesta kaikille pakollista – joka neljäs poistaisi rokottamattomilta lapsilta lapsilisän tai päivähoito-oikeuden 5.1.2019 12:49
  3. Päivähoidon vasu-arviot saavat kritiikkiä –"Ei ole tarpeen osoitella sormella, että mitä lapsi ei osaa" 15.8.2018 12:03

Kommentoi