Piilaakson suomalaiset teknovaimot elävät tyytyväisenä miestensä tuloilla – Kotirouvat lyttäävät Suomen naisihanteen: "Hirvittävän kapea tasa-arvohössötyksessään"

Kalifornian Piilaakson suomalaiset teknovaimot ovat hyvin riippuvaisia teknologia-alalla työskentelevistä aviomiehistään, sillä valtaosa naisista on kokopäiväisiä kotiäitejä.

Jos liitto päättyy eroon, vain harva ex-teknovaimo pärjää rahallisesti omillaan. Usein he saavat vain pienipalkkaisia osa-aikatöitä vähäisen työkokemuksensa takia, joten heidän täytyy turvautua ex-miehensä apuun.

Näin kertoo filosofian tohtori, kulttuuriantropologian dosentti Taina Kinnunen Itä-Suomen yliopistosta. Hän käsittelee suomalaisia teknovaimoja tuoreessa Kalifornia kutsuu -kirjassaan.

USA:ssa kotiäitejä arvostetaan. Tämä näkyy esimerkiksi Kalifornian lainsäädännössä.

– Lain mukaan miehen on maksettava puolet palkastaan ex-vaimolleen, jos avioliitto on kestänyt vähintään kymmenen vuotta. Tuomari toki harkitsee asiaa tapauskohtaisesti, mutta yleensä noudatetaan noin kymmenen vuoden pykälää.

Kinnunen tutustui teknovaimoihin ja haastatteli heitä tehdessään muita tutkimuksiaan Kaliforniassa vuosina 2005, 2012 ja 2015. Teknovaimoilmiö kiinnosti Kinnusta siinä määrin, että hän kirjoitti siitä tietokirjan.

– Yllätyin siitä, että Kaliforniassa elää satoja suomalaisia teknologiaeksperttejä ja heidän vaimojaan.

Kinnusen mukaan moni teknovaimo on suunnitellut asuvansa perheineen Kaliforniassa kaksi vuotta, mutta aikataulu on huomaamatta venynyt. Usein nainen on hyvin koulutettu, ja hänellä on ollut oma työura Suomessa.

Kotiäitiys ahdistaa aluksi monia teknovaimoja, koska he peilaavat itseään suomalaiseen uraäidin malliin.

– Suomessa ajatellaan usein, että kotiäideiksi ryhtyvät vain kouluttamattomat juntit.

Teknovaimot oppivat kuitenkin toisenlaisen tavan arvostaa itseään.

– He kokevat suurena lahjana, että saavat olla kotiäitejä. Heistä USA:ssa on laajemmat mahdollisuudet toteuttaa itseään naisena kuin Suomessa.

Kaliforniassa teknovaimot näkevät Suomen muutenkin uudessa valossa.

– Heille Suomi näyttäytyy tasapäisenä ja sisäänpäinlämpiävänä.

Kinnunen kertoo hämmästyneensä, miten kriittisesti teknovaimot tarkastelevat suomalaista ihanteellisen naiseuden mallia.

– He kokevat, että se on hirvittävän kapea kaikessa tasa-arvohössötyksessään. He kritisoivat sitä, että kaikkien pitää yhdistää ura ja äiteys, eikä tätä kyseenalaisteta.