Sari Niemelä jäi avioeron jälkeen Kaliforniaan lasten vuoksi, mutta työllistyminen oli vaikeaa – "Olen ikuisesti kiitollinen koiralleni, sillä sen ansiosta sain ensimmäisen työpaikkani"

Sari Niemelä käy Suomessa parin vuoden välein. Moni suomalainen tuttava sanoo, että vuodet ovat tehneet hänestä amerikkalaisen. "Yritän olla iloinen enkä stressaa enää niin paljon kuin joskus. Voi tietysti olla, että olisin muutenkin muuttunut tähän suuntaan." LAURA OJA

Laura Määttänen

Sama kai se on, missä niitä perunoita kuorii. Näin mietti tuore äiti Sari Niemelä, kun puolisolle tarjottiin töitä Nokian toimipisteestä San Diegosta.

Kaksi vuotta auringossa ja lämpimässä kuulosti Niemelästä mukavalta vaihtelulta. Hän muutti miehensä ja kahdeksan kuukautta vanhan Iisak-vauvan kanssa Yhdysvaltoihin keväällä 1996.

Alussa Niemelä kaipasi kovasti kotimaahan. Kun paikallisia ystäviä ei ollut, päivät kuluivat lapsen kanssa kotona.

– Sitten tutustuin muihin naisiin, joiden puoliso oli Nokialla töissä, ja liityin eurooppalaisten naisten leikkipuistopiiriin. Oloni helpottui, kun löysin tukiverkoston, Niemelä, 49, kertoo.

Tytär Lotta syntyi kesäkuussa 1997.

Miehen töille oli luvassa jatkoa, ja aviopari päätti hakea Green cardit eli henkilökortit, jotka oikeuttavat työskentelemään Yhdysvalloissa tulevinakin vuosina. World Trade Centerin iskun vuoksi korttien saaminen kesti monta vuotta.

Avioliitto alkoi rakoilla, ja lopulta pari päätti erota. Sari Niemelästä tuli kahden lapsen yksinhuoltaja. Hän päätti jäädä Yhdysvaltoihin, jotta lapset eivät joutuisi eroon isästään.

– Lupasin lapsille, että olemme siellä niin kauan kuin rahat riittävät.

Niemelällä ei vielä ollut oikeutta työskennellä Yhdysvalloissa sairaanhoitajana, joten hän kuljetti lapsia kouluun ja harrastuksiin ja auttoi lastensa koululuokissa. Lisäksi hän hoiti neliraajahalvaantunutta miestä muutaman tunnin päivässä. Minkäänlaista työttömyyskorvausta Niemelä ei saanut.

Entinen aviomies maksoi palkastaan 1 800 dollaria eli hieman yli 1 600 euroa elatusmaksua kahden viikon välein.

Perheen silloisen omakotitalon vuokra oli 2 000 dollaria eli noin 1 800 euroa kuukaudessa.

– Sain maksettua vuokrat ja laskut, mutta epävarmuus tulevasta pelotti. Kun maksoin laskuja, Iisak tuli, halasi minua ja sanoi, että kyllä me selviämme. Niin me selvisimmekin, kolme muskettisoturia.

Niemelä sai luvan työskennellä maassa laillisena sairaanhoitajana, mutta töiden saaminen osoittautui vaikeaksi ilman suhteita. Pari vuotta kului ilman töitä.

– Lähetin noin 80 työhakemusta, mutta harvoin pääsin edes haastatteluun.

Lopulta Niemelä sai työpaikan, ja siinä häntä auttoi perheen beagle-koira. Naapurilla oli samanlainen koira, ja kun Niemelä tutustui naapuriin, hän kuuli tältä kotisairaanhoitopalvelusta, joka etsi sairaanhoitajaa.

– Olen beaglelleni ikuisesti kiitollinen siitä, että sen avulla sain ensimmäisen työpaikkani.

Sari Niemelä viihtyy San Diegon säässä: aurinkoa ja lämpöä riittää. Hän lenkkeilee paljon koiriensa Maximuksen ja Skyn kanssa. Kuva: Sari Niemelän kotialbumi Sari Niemelän kotialbumi

Kuuden vuoden ajan Niemelä on työskennellyt kahdessa kotisairaanhoitoalan yrityksessä. Hän tekee kotikäyntejä ympäri San Diegoa – myös niillä alueilla, joista häntä alkuvuosina peloteltiin.

Mitään uhkaavaa ei ole sattunut, ja Niemelä pitää työstään, sillä päivät eivät toistu samanlaisina ja potilaat vaihtuvat.

Työhön kuuluu muun muassa haavanhoitoa ja suonensisäisten antibioottien antamista. Potilaita on päivässä neljästä kahdeksaan.

Sairaanhoitajan työstä maksetaan hyvin. Verojen jälkeen Niemelälle jää kuukaudessa käteen 5 000–8 000 dollaria eli noin 4 500–7 200 euroa. Palkkaan vaikuttaa potilaiden lukumäärä.

– Yhdysvalloissa hoitajia arvostetaan. Opettajien palkat taas ovat huonot, eli tilanne on päinvastainen kuin Suomessa, Niemelä vertaa.

Hän maksaa sairasvakuutusta ja eläkemaksua.

– Tavoitteenani on jäädä eläkkeelle 72-vuotiaana. Toivon, että siihen mennessä olen ehtinyt maksaa eläkemaksua niin, että voin jäädä pois töistä.

Palkka riittää Niemelän mukaan hyvin elämiseen, ja matkustellakin voi. Niemelä käy paljon konserteissa.

– Olen nähnyt Yhdysvalloissa monia bändejä ja artisteja, joita en koskaan uskonut näkeväni, muun muassa Village Peoplen, Pinkin, Katy Perryn ja Aerosmithin.

Bensa on Suomeen verrattuna halpaa mutta kalliimpaa kuin monissa muissa osavaltioissa.

– Sähkö-, vesi-, ja puhelinlaskut ovat paljon suurempia ja elintarvikkeet kalliimpia kuin Suomessa.

San Diegossa asuu yli 1,3 miljoonaa ihmistä, ja vuokrat ovat nousseet valtavasti sinä aikana, kun se on ollut Niemelän koti. Hän on aina vuokrannut asuntonsa yksityiseltä vuokranantajalta.

Nyt hän asuu kahden makuuhuoneen rivitaloasunnossa ja maksaa siitä vuokraa 1 900 dollaria eli noin 1 700 euroa kuussa.

– Yleinen vuokrataso on vielä hieman kalliimpi.

Omistusasunnon hankkiminen vaatisi ison pesämunan tai huikeat tulot.

– Joku juuri vitsaili, että Kaliforniassa pitäisi tienata melkein 200 000 euroa vuodessa, että voisi ostaa oman asunnon. Tai pitäisi pystyä säästämään kolmasosa asunnon hinnasta, niin kaikki rahat eivät menisi lainaan. Ei se täysin mahdoton ajatus ole, mutta toistaiseksi olen päättänyt pysyä vuokralla.

Niemelä on asunut Yhdysvalloissa pidempään kuin missään muualla, ja San Diego tuntuu kodilta. Vuosiin on myös alun jälkeen mahtunut kaipuuta Suomeen.

– Siihen on auttanut pitkä lenkki koiran kanssa. Sen jälkeen on taas tuntunut, että San Diego on hyvä paikka asua.

Niemelä kävi jouluna Suomessa juhlimassa äitinsä 70-vuotissyntymäpäivää. Vanhempien ikääntyessä paluu on käynyt mielessä.

– Jos vanhempani alkavat sairastella ja tarvitsevat apua, voin ehkä muuttaa takaisin. Parempi olla sanomatta, että ei koskaan. Kun lapset olivat pieniä, kävimme Suomessa melkein joka kesä.

Myös Niemelän lapset ovat tällä hetkellä jäämässä maahan: Stocktonissa asuva Iisak on valmistunut musiikinopettajaksi ja työskentelee lukiossa. Lotta opiskelee kriminologiaa San Marcosin yliopistossa ja valmistuu pian.

Hän

Syntynyt Rovaniemellä, asunut lapsena myös Ruotsissa.

Asunut 24 vuotta San Diegossa Yhdysvalloissa.

Työskentelee sairaanhoitajana kotisairaanhoidossa.

Perhe: Poika Iisak, tytär Lotta, miesystävä Alex ja kaksi koiraa.

Harrastukset: Uiminen ja rannalla kävely koirien kanssa. Leipoo pullaa Suomi-talon varainkeruutilaisuuksiin.

Yksi Taina Kinnusen Kalifornia kutsuu -kirjan haastatelluista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomien ilmestyminen on tauolla toistaiseksi
 2. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 3. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 4. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 5. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 6. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 7. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 8. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 9. Tuusulan asuntomessut: Asuntomessut on rakentamisen ajankuva – Tuusulan Lahelanrinteellä oli kunnia avata messujen 50 vuoden historia
 10. Tuusulan asuntomessut: Iso ruokapöytä ei ole enää olohuoneen fokus – kotitoimiston kalusteet ovat kevyitä ja helposti siirreltävissä ja taloteknologia maustaa etätyöntekoa
 11. Tuusulan asuntomessut: Esteettömyys saa kiitosta: vammaisneuvosto testasi messualueen
 12. Tuusulan asuntomessut: Kortteli tuo sukupolvet yhteen: messujen innovaatioihin kuuluvat muun muassa Toiveiden kortteli ja kotimaiset älylukot
 13. Tuusulan asuntomessut: ”Jos nyt sauna olisi” – Antti Kaikkosesta on muovautunut kätevä remonttireiska
 14. Kesäkuvakisa käy kuumana – Vielä kaksi viikkoa aikaa osallistua ja voittaa liput Heurekaan!
 15. Likainen liesituuletin voi aiheuttaa iljettävän yllätyksen – näistä merkeistä tiedät, milloin se pitää puhdistaa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Viesteihin ei kannata vastata - Mitä väliä sillä on, miltä lähettäjästä tuntuu?
 2. Seinäjoen kasvu jatkuu - väkiluku ylitti heinäkuussa 63 000 asukkaan rajan
 3. Ihmisen ei tarvitse juoda 2–3 litraa vettä päivässä – Lääkärit teilaavat HS:ssa muotihokeman: "Sen hyödystä ei ole mitään näyttöä"
 4. Anna otti 16-vuotiaana ison askeleen kohti itsenäistä elämää – oppilaitoksen asuntolasta tuli toinen koti, jossa yksi päivittäinen rutiini on ylitse muiden
 5. Rakennusliitto epäilee virhettä Kaivopuiston benjitornin käytössä: "Jonkun olisi pitänyt päivän päätteeksi laittaa puomi sisään"
 6. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 7. Rahapula vai raittius syynä? Tämä käppyrä romahti 1990-luvun laman tasolle
 8. Vaasan Oy lopettaa leipomotoiminnan Seinäjoella, Tampereella ja Kuopiossa
 9. 32 500 suomalaista sai apua ilmiöön, joka voi viedä ennenaikaisesti hautaan – "Yksinäisyys on murrettavissa"
 10. Tuusulan asuntomessut: ”Jos nyt sauna olisi” – Antti Kaikkosesta on muovautunut kätevä remonttireiska
 11. Hanneksenrinteelle nousee 20 miljoonan biopolttolaitos
 12. Käteen jää 1 200 e/kk – Yle: Matalapalkkatyö tuli Suomeen pysyvästi, jopa sadattuhannet silpputyön ja sosiaaliturvan varassa
 13. Tässä on uusi äitiyspakkaus: Mukana toivebody – laatuun kiinnitetty entistä enemmän huomiota
 14. Nostot, panot, saldot... – HS: Tätä kaikkea Kela, verottaja ja ulosottomies pääsevät pian kurkkimaan suomalaisten pankkitileiltä
 15. Tällainen järkäle on Kaivopuiston 350 tonnin onnettomuusnosturi – toimitusjohtaja: "Se on ollut täysin kunnossa"

Näytä lisää