Omatoimikäyttö siivitti Ylistaron kirjaston kovaan kasvuun – kaupunki suunnittelee konseptin laajentamista

Seinäjoen kirjastoista lainattiin vuonna 2019 enemmän kirjoja kuin edeltävänä vuonna.

Lasten ja nuorten kaunokirjallisuuden lainat lisääntyivät seitsemän prosenttia ja tietokirjalainat 10 prosenttia. Aikuisten kauno- ja tietokirjalainojen määrä kasvoi noin kahdella prosentilla. Seinäjoella lainaus asukasta kohti laskettuna on maan huipputasoa. Lainoja kertyi viime vuonna 23,9 per asukas, kun lainamäärä valtakunnallisesti oli alle 16 lainaa asukasta kohden.

Suhteellisesti eniten lainaus- ja kävijämäärät kasvoivat Ylistaron kirjastossa. Lainaus kasvoi peräti 21 prosenttia ja kävijämäärä 33,5 prosenttia. Ylistaron kirjaston on toistaiseksi ainut omatoimikirjasto Seinäjoella. Omatoimikäyttö näkyy Seinäjoen kaupunginkirjaston tiedotteen mukaan selkeästi laina- ja kävijämäärissä. Kaupungin suunnitelmissa on laajentaa omatoimikäyttö tulevina vuosina myös Nurmon ja Peräseinäjoen lähikirjastoihin. Pääkirjasto Apila oli avoinna vuoden jokaisena päivänä, myös kaikkina juhlapyhinä.

Eepos-kirjastoilla on yhteinen e-kirjakokoelma. Sähköisiä kirjoja ja äänikirjoja käytettiin vuonna 2019 todella ahkerasti. Niiden lainat lisääntyivät peräti 54,5 prosenttia.