Kolme Sedun opiskelijaa ammattitaidon SM-finaaliin

Lue uusin printtilehti tästä.

toimitus

Ainakin kolme Sedun opiskelijaa lähtee toukokuussa ammattitaidon SM-kilpailuiden finaaliin.

Yksi heistä on kuortanelainen Elina Lampi, joka valmistuu lähihoitajaksi toukokuussa Seinäjoen Sedusta. Tällä hetkellä hän on työssäoppimassa Kuortaneen kotihoidossa. Yhteistä harjoitteluaikaa opettaja-valmentajan kanssa etsitään.

Kun ammattitaidossa kilpaillaan, nuorten osaajien erot ovat pienet. Oulun semifinaalista finaaliin pääsi kaksi parasta. Ero toisen ja kolmannen välillä oli 0,25 pistettä.

– Tuomareilta tuli semifinaalissa palautetta, että Elina onnistui parhaiten manuaali verenpaineenmittauksessa. Semifinaalissa ei ollut isoa toiminnallista tehtävää vaan teoria painottui. Opiskelijamme oli piirun verran parempi jokaisella osa-alueella, kuvaa opettaja-valmentaja Hilkka Hytti Sedun tiedotteessa.

Lähihoitaja-lajissa edellytetään sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon perusteiden kiitettävän tasoista osaamista. Tehtävät ovat pakollisten tutkinnon osien (kasvun ja osallisuuden edistäminen sekä hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen) mukaisia. Perusosaaminen ei kuitenkaan riitä vaan kilpailuun pitää valmentautua.

– Nyt ruvetaan katsomaan edellisten vuosien tehtäviä, ja heti kun tehtävärunko ilmestyy Taitaja2020-sivuille, aletaan hioa yksityiskohtia, Hytti kertoo.

Elina Lampi on lähdössä kansainväliseen vaihtoon Belgiaan opiskelukaverinsa Hertta Kauppisen kanssa. Sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisalan valinnaisen tutkinnon osan Lampi suorittaa Belgiassa Genkissä. Seduun tulee maaliskuun puolivälissä opiskelijoita yhteistyöoppilaitoksesta Belgiasta, ja Lampi ja Kauppinen toimivat ryhmän tutoreina.

– Kun viikon verran saan toimia englanniksi belgialaisten kanssa, onkin mukava lähteä opiskelukaverin kanssa matkaan. Ja sitten meillä on jo tuttuja siellä, Elina Lampi kertoo Sedun tiedotteessa.

Välimatka ei Hilkka Hytin mielestä vaikuta valmentautumiseen. Skype ja sähköposti pitävät Taitaja-finaalivirettä yllä ne kuusi viikkoa, kun Lampi on Belgiassa.

Taitaja-kilpailun semifinaalit järjestettiin tammikuun lopussa yli 30 paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Sedusta finaaliin jatkaa Elina Lammen lisäksi ainakin ajoneuvotekniikka-lajissa Miko-Juhani Ylevä ja metsäkoneen käyttö -lajissa Aleksi Pohjola Muutamien lajien tuloksia odotetaan vielä.

Sedussa järjestettiin semifinaalit kahdessa lajissa: matkailussa Lapualla ja metsäkoneen käytössä Ähtärin Tuomarniemellä. Taitaja-lajeja on 50, ja niihin osallistui lähes 1500 kilpailijaa. Finaalissa taitojaan näyttää jokaisessa lajissa kahdeksan parasta.

Kommentoi