Helmikuussa näyttelyyn – poimi tästä vinkit Seinäjoelle ja lähelle

Valokuvaaja Marko Rantasen töitä on esillä Pohjanmaan valokuvakeskuksessa helmikuussa. Time-näyttelyssä on mukana myös kuvanveistäjä Piia Hiltusen töitä. Marko Rantanen

Matias Helinko

Seinäjoen uuden taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetan avajaisia joudutaan odottamaan vielä maaliskuun 11. päivään saakka.

Helmikuun ajan kuvataiteista pääsee nauttimaan lähes samanaikaisesti avaavissa näyttelyissä Varikko Galleriassa, pääkirjasto Apilassa, Pohjanmaan valokuvakeskuksessa sekä Lapuan Taidemuseossa.

Lapuan Vanhan Paukun yhteydessä toimivassa Pohjanmaan valokuvakeskuksen galleriassa avaa valokuvaaja Marko Rantasen (s. 1973, Lahti) ja kuvanveistäjä Piia Hiltusen (s. 1982, Mikkeli) Time-näyttely. Rantasen väline on valokuva, Hiltunen käyttää veistoksissaan hiekkapitoista karkeaa savea.

Taiteilijat lähestyvät näyttelyn nimen mukaisesti aikaa käsitteenä ja määreenä.

– Aikaa, jota ei ole olemassa, vaan on ihmisen tapa käsitellä tapahtumia. Oppiiko ihminen menneisyydestä mitään? Mitä tulevaisuus tarjoaa? Onko tulevaisuus yhtä mystinen kuin miten se 100 vuotta sitten koettiin? Mitä tapahtuu kolmenkymmenen sekunnin aikana: kuinka monta elämää alkaa tai päättyy ja kuinka pitkän matkan veri suonissamme etenee? Kuinka paljon ihomme vanhenee? näyttelyn ohjelmassa kysytään.

Vanhalla Paukulla avaa samanaikasesti Lapuan Taidemuseon puolella kuvataiteilija Ville Vuorenmaan taidenäyttely. Lapualaislähtöinen Vuorenmaa (s. 1980) muistetaan muun muassa Etelä-Pohjanmaan kuvataideverkoston järjestämän Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija -kilpailun ensimmäisenä voittajana vuodelta 2015.

Seinäjoen Apila-kirjastossa pääsee kurkistamaan lähes unohdettuun metsänhoidon menetelmään.

Lapualainen pitkän linjan luontokuvaaja Benjam Pöntinen dokumentoi kesien 2018 ja 2019 aikana Suomen metsäkeskuksen ja koulutuskeskus Sedun Kulota-hankkeen kulotuksia eteläpohjalaismetsissä.

– Kulota-näyttely sisältää kuvia sytytyksestä, sammutuksesta, liekeistä ja ihmisistä sekä tilanteesta kulotusalalta polton jälkeen, unohtamatta kuloalueella esiintyviä kasvi- ja eläinlajeja, tiedotteessa kerrotaan.

Näyttelyn tavoitteena on kulotustietouden jakaminen kuvien välityksellä. Näyttelyn järjestääkin Kulota-hanke yhteistyössä Seinäjoen kaupunginkirjaston kanssa.

– Kulotus oli vielä 1960-luvulla metsänuudistamisen päämenetelmä, mutta nykyiset kulotusmäärät ovat vähentyneet murto-osaan kulotuksen kulta-ajoista. Kulotusmäärien vähenemiseen on johtanut lähinnä koneellisen maanmuokkauksen yleistyminen metsissämme.

Seinäjoen Galleria Varikolla on esillä helmikuun ajan kahden pohjalaisen akvarellistin, Nándor Mikolan ja Carl Warghin, näyttely.

Taiteilijoita yhdistää ilmaisumuotona akvarelli. Taiteilijoita yhdistää myös aihepiirit, joista keskeinen on luonto, sen yksityiskohdat ja kulttuurimaisema.

– Kuva-aiheiden pelkistäminen on myös molemmille taiteilijoille yhteistä. Mikolan töissä luonnon yksityiskohtia kuvataan aina abstraktioon asti. Yhteisistä piirteistä huolimatta molemmilla on vahva oma tyylinsä.

Carl Wargh (1938-2018) on kulttuuritaustaltaan suomenruotsalainen ja hän syntyjään vaasalainen. Suomen taideakatemian koulun ja Taideteollisen oppilaitoksen opintojen lisäksi Wargh on hakenut oppia Salzburgista ja Pietarin Repin-instituutista. Warghin töitä on lukuisten museoiden ja kaupunkien taidekokoelmissa sekä Suomessa että ulkomailla.

Mikola (1911-2006) on puolestaan suomenunkarilainen. Hän syntyi Budapestissa ja muutti Suomeen 1936 asuen etupäässä Etelä-Pohjanmaalla ja Vaasassa. Mikola opiskeli Budapestin taideteollisuuskoulussa litografiaosastolla, Wienin graafisessa instituutissa ja Budapestin vapaassa taideakatemiassa ja sen jälkeen Taideteollisessa keskuskoulussa Helsingissä. Mikolan töitä on monissa museoissa ja kokoelmissa sekä julkisissa tiloissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu