Omakotiasuminen vetää nuoria perheitä – monilla esteenä kuitenkin liian kallis hinta

Nuoret aikuiset asuisivat mielellään omakotitalossa. Niistä 18–34 -vuotiaista, jotka eivät nyt asu omakotitalossa, lähes puolet toivoo asuvansa omakotitalossa 5–10 vuoden kuluessa.

Tieto käy ilmi Suomen Omakotiliitto ry:n teettämästä kyselytutkimuksesta, jossa selvitettiin 18–75 -vuotiaiden asumiseen liittyviä toiveita ja tyytyväisyyttä.

Kyselyyn vastasi 1 556 henkilöä eri puolilta Suomea.

Eri asumismuotojen vertailussa omakotiasujat olivat tyytyväisimpiä. Heistä kaksi kolmasosa on täysin tyytyväisiä asumiseensa.

Omakotitaloasuminen on kansalaisten halutuin asumismuoto yhä edelleen, muistuttaa Omakotiliitto.

Nuorten aikuisten lisäksi myös 44 prosenttia 35–44 -vuotiaista haluaa asumaan omakotitaloon. Etenkin lapsiperheet kaipaavat omakotiasumista.

Yli kolmannes 45–54 -vuotiaista haluaisi niin ikään asua omakotitalossa lähitulevaisuudessa.

Haasteena on löytää sopivan hintaista ja kokoista asuntoa. Liian korkeat hinnat ovatkin olleet valtaosalle esteenä asumisunelmien toteuttamisessa.

Omakotitaloon tai pari-, rivi- tai ketjutaloon kaipaavista kolmasosan mielestä koti saisi maksaa 100 000–200 000 euroa.

Viidesosa kyselyn vastaajista arvioi sopivan hinnan olevan 200 000–300 000 euroa.

Omakotitalon ihannetontti on neljäsosan mielestä tuhannesta kahteen tuhatta neliötä. Samoin neljäsosalle riittäisi 500–1 000 neliön tontti.

Tontin toivotaan maksavan alle 50 euroa neliöltä. Tällöin tuhannen neliön tontti maksaisi alle 50 000 euroa.

Toiminnanjohtaja Kaija Savolainen kiteyttää Omakotiliiton tiedotteessa, että nuoret perheet haaveilevat yhä pientaloasumisesta, omasta pihasta ja lähiluonnosta.

– Ongelmana on kuitenkin asuntojen ja tonttien kalleus. On koko yhteiskunnan etu, että perheet voisivat asua haluamallansa tavalla omakotitalossa ja elämänsä varrella myös muissa asumismuodoissa, Savolainen toteaa.