Ravikeskukset varautuvat muutoksiin – Seinäjoella erikoistilanne päällä

Kuninkuusravit on ravivuoden kohokohtia. Ensi kesänä ravit järjestetään Seinäjoella. Kyseessä on suuri yleisötapahtuma, kuten viime vuonna Jokiosilla. Iita-Maria Ahtiainen/ Suomen Hippos

Matias Helinko

Raviurheilun ammattilaiset valittelevat palkkioiden pienuutta. Samaan aikaan ravit eivät vedä enää entiseen tapaan yleisöä.

Näin uutisoi Seinäjoen Sanomien kanssa samaan lehtikonserniin kuuluva Aamuposti viime viikolla. Espoossa sijaitseva Suomen pääravirata Vermo oli kertonut käynnistävänsä henkilöstöään koskevat yhteistoimintaneuvottelut. Henkilöstön vähentämistarpeeksi kerrottiin enimmillään 20 henkeä.

Neuvottelujen tavoitteena on keventää kustannusrakennetta ja sopeuttaa toimintaa tilanteessa, jossa raviradan saamien tuottojen odotetaan vähenevän tulevina vuosina entisestään. Lajin vetovoiman lisäksi leikkaustarpeen taustalla on Veikkauksen pelituottojen odotettavissa oleva lasku.

– Veikkaus on arvioinut, että vuonna 2021 kaikkea raha-automaattipelaamista koskeva pakollinen tunnistautuminen vähentää valtiolle tulevia tuottoja noin 150 miljoonaa euroa. Veikkauksen tekemät vastuullisuustoimenpiteet laskevat tulosta jo vuoden 2020 osalta noin 50 miljoonaa euroa. Lisäksi totopelimyynti on siirtynyt entistä voimakkaammin digitaalisiin kanaviin, Vermo tiedotti.

Seinäjoen Ravikeskus on yksi kotimaan aktiivisimmista ja tärkeimmistä hevosurheilun keskuksista.

Ravikeskuksen ja Etelä-Pohjanmaan Hevosjalostusliiton toiminnanjohtaja Jyri Saranpää kertoo, että sekä Vermon tilannetta että Veikkauksen pelituottojen kehitystä on luonnollisesti seurattu Seinäjoella tarkkaan.

Vaikka pelituottojen kehitys on yhtäläisesti haaste kaikille alalla toimiville organisaatioille, vastaavia henkilöstöön tai organisaatioon käyviä ennakoivia toimenpiteitä ei Seinäjoella ole suunnitteilla. Saranpää huomauttaa, että Vermon tilanne on monitahoinen, ja organisaatiokin on huomattavasti Seinäjokea isompi.

– Olemme tähänkin saakka toimineet hyvin pienillä resursseilla. Se puoli meillä on mietitty jo aikaisemmin kustannustehokkaaksi, Saranpää kertoo.

– Tällä hetkellä meillä on tosin erikoistilanne päällä, sillä olemme joutuneet satsaamaan ensi kesän Kuninkuusraveihin. Sen jälkeen katsomme tilannetta eri silmin.

Yleisömäärät niin sanotuissa perusraveissa ovat Saranpään mukaan Seinäjoella pysyneet tasaisina. Tapahtuneet muutokset näkyvät enemmän pelivaihtojen puolella.

Kommentoi