Prismatkin lakon piiriin, kun PAM lähtee työtaisteluun lähes 50 000 työntekijän voimalla: "Työnantajat haluavat pakottaa jatkossakin ilmaiseen talkootyöhön"

Kaupan alan ja kiinteistöpalvelualan tes-neuvottelut katkesivat perjantaina. Palvelualojen ammattiliitto PAMin hallitus päätti laajoista työtaisteluista, joiden piirissä on lähes 50 000 työntekijän työt. Lakot alkavat viikolla 8.

Ensimmäisenä lakkoon menevien joukossa ovat kaikki alueosuuskauppojen Prismat sekä S-ryhmään kuuluva Inex Partners Oy:n Sipoon käyttötavara- ja päivittäistavaralogistiikkakeskus.

Inex Partners Oy:n lakko alkaa tiistaina 18.2. aamukuudelta ja päättyy lauantaina 22.2. puoliltaöin. Prismat ovat lakossa torstaista 20.2. aamukuudesta perjantaihin 21.2. kello 24 saakka.

Suurimpia logistiikkakeskuksia koskeva ylityökielto alkaa 4.2.

PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen ilmoittaa, että lakolle ei ole vaihtoehtoja.

– Yrityksistämme huolimatta neuvottelut eivät edenneet. Tämän takia meillä ei ollut muuta vaihtoehtoa, kuin päättää laajoista lakoista, joiden piirissä on lähes 50 000 työntekijän työt, Rönni-Sällinen ilmoittaa tiedotteessa.

– Neuvottelujen jatkamiselle ei ollut edellytyksiä, koska työnantajilla ei ollut halukkuutta neuvotella muun muassa kiky-tunneista.

PAM neuvotteli kaupan alan työehtosopimuksista Kaupan liitto ry:n kanssa ja kiinteistöpalvelualan työntekijöiden työehtosopimuksesta Kiinteistötyönantajat ry:n kanssa.

Kumpikin työnantajaliitto on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen.

– EK koordinoi tiukasti neuvotteluja ja estää tällä tiukalla koordinaatiollaan aidot liittokohtaiset neuvottelut. Koordinaatiollaan työnantajat haluavat napata rusinat pullasta ja muun muassa pakottaa siivoojat ja myyjät tekemään jatkossakin ilmaista talkootyötä. Työnantajat leikittelevät nyt vakavalla asialla, Rönni-Sällinen varoittaa tiedotteessa.

Viikolla 8 alkavat myös kiinteistöpalvelualan lakot Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa, Keski-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla sekä Keski-Suomessa.

PAM ilmoittaa päättäneensä tahollaan jo myös viikon kahdeksan jälkeisistä lakoista, jos sopuun ei päästä ennen sitä.