Suomen Cup käynnistyy Seinäjoella – päävalmentaja yllättyi positiivisesti

SJK:n päävalmentaja Jani Honkavaara on ollut positiivisesti yllättynyt seuran pelaajien tasosta. SJK Mediatiimi

Matias Helinko

Miesten kotimainen jalkapallokausi avataan Seinäjoella kotiotteluiden osalta lauantaina, kun SJK saa vastaansa sarjanousija Valkeakosken FC Hakan.

Suomen Cupin Veikkausliigan karsintalohkot ehtivät kuitenkin käynnistyä jo viime viikonloppuna. Pääsarjan joukkueista kaikki 12 pelasivat lähes samanaikaisesti avausottelunsa: SJK omansa Rovaniemen palloseuran vieraana.

Kesken pre-season-harjoittelukauden käynnistyvä Suomen Cupin karsinta pelataan Veikkausliigan joukkueiden osalta kahdessa kuuden joukkueen lohkossa, joista lohkojen neljä parasta joukkuetta etenee varsinaiseen Suomen Cupiin.

Myös miesten Ykkösen osalta kausi on saatu käyntiin kaikkien joukkueiden osalta. Ykkösen karsinta pelataan vastaavalla tavalla kahdessa kuuden joukkueen lohkossa, joista lohkojen kaksi parasta joukkuetta etenee varsinaiseen Suomen Cupiin.

Pohjois- ja Länsi-Suomen lohko B näyttää tulevan kesän suuntaviivoja etenkin pohjalaisjoukkueiden keskinäisistä voimasuhteista. Ykkösessä pelaavat viime kauden Veikkausliigajoukkueet VPS ja KPV, Ykkösen Jaro sekä sarjanousija SJK Akatemia.

SJK:n näkökulmasta pelaajien peluuttaminen eri joukkueissa on haastavaa, sillä Suomen Cupin sääntöjen mukaan pelaaja ei ole kauden aikana edustuskelpoinen kuin yhdessä joukkueessa. Tämä tarkoittaa SJK:n kannalta sitä, että monet Akatemian pelaajista eivät ole edustuskelpoisia Ykkösen cupissa, mikäli he ovat pelanneet edustuksen mukana.

SJK Akatemia pelaakin Cupia varsin nuorella joukkueella. SJK kertoo, että sen osalta painopiste pelaajien peluuttamisessa on joka tapauksessa edustusjoukkueessa.

Ensimmäisessä VPS-ottelussa mukana oli vielä A-juniori-ikäisiä pelaajia, mutta heilläkin alkaa oma SM-karsintasarja, mikä edelleen vaikeuttaa peluuttamista.

Samanaikaisesti kautensa aloittaneet SJK ja SJK Akatemia ovat harjoitelleet talvikauden yhdessä seuran päävalmentaja Jani Honkavaaran johdolla.

Ison pelaajaryhmän taustalla on Honkavaaran halu saada kokonaiskuvan seuran toimintatavoista, seuratoimijoista, valmennusprosesseista sekä pelaajien tasosta. Pelaajat myös pääsevät mittaamaan omien haastajiensa tason.

– Olen ollut positiivisesti yllättynyt sekä pelaajien hyvästä tasosta että siitä, että meillä on paljon hyvän profiilin pelaajia SJK:ssa. Myös akatemia tarvitsee vahvistuksia, mutta meidän täytyy myös luottaa siihen, että moni pelaaja nostaa tasoaan, kertoo SJK:n päävalmentaja Jani Honkavaara.

Vielä ennen talvikauden virallisten otteluiden alkamista SJK kertoi solmineensa jatkosta hyökkääjä Billy Ionsin kanssa. Seura tarjoaa loukkaantumisista kärsineelle Ionsille mahdollisuuden kuntouttaa itsensä Seinäjoella ja haastaa itsensä takaisin ryhmään Akatemia kautta.

Seura on palkannut joulukuussa uuden videovalmentajan. Seura kertoo vielä pyrkivänsä vahvistamaan valmennuksellista osaamistaan talven aikana, mutta muutoin ryhmä on valmis talven peleihin.

Kommentoi