Psytrancea Seinäjoella – uusi yhdistys haluaa tutustuttaa Seinäjokea elektroniseen tanssimusiikkiin

Päättyneen vuosikymmenen aikana elektroninen musiikki ui valtavirtaan. Useimmat radioiden ja suoratoistopalveluiden soittolistoille päätyvistä kappaleista hyödyntävät joitakin elektronisen musiikin elementtejä.

Elektronisen musiikin ja elektronisen tanssimusiikin variaatiot genreittäin ovat kuitenkin loputtomat, ja taustalle jää laaja kirjo marginaalia ja alakulttuuria, joka ei näy yökerhojen tanssilattioilla.

Tähän tarpeeseen Seinäjoella perustettiin viime vuonna uusi yhdistystoimija Seinäjoki Electronic Music Collective. SEMC on toistaiseksi järjestänyt muun muassa Myllysaaren Seinäjoki Free Open Air -tapahtuman sekä Holy Smoke -yökerhon klubi-iltoja. Molemmissa tavoitteena on ollut tutustuttaa alueen ihmiset elektroniseen tanssimusiikkiin ja sen ympärille muodostuneisiin taiteisiin ja ilmiöihin.

Seuraava suurempi alakulttuuritapahtuma Seinäjoella on huhtikuussa Rytmikorjaamolla järjestettävä Kosmos Festival Preparty. Nimensä mukaisesti tapahtuma toimii tulevan kesän Kosmos-festivaalin ennakkomarkkinointitapahtumana. Kyseessä on Mikkelin Ristiinassa seitsemättä kertaa järjestettävä Suomen suurin alakulttuuria esittelevä metsäfestivaali.

SEMC:n ja Kosmos-festivaalin organisaatioissa toimiva Miika Löytynoja kertoo, että Seinäjoen vappuaaton tapahtuman linjaksi on valittu pääasiallisesti psytrance eli psykedeelinen trance. Kyseessä on yksi lukuisista trancen alalajeista, jota harvemmin kuullaan Seinäjoella julkisesti esitettävän.

Löytynoja asemoikin sekä SEMCin että Kosmoksen tapahtumissa soivan elektronisen tanssimusiikin yleisgenren marginaaliin: jos yökerhoissa soi pääasiassa radiosta tuttu kaupallinen EDM (electronic dance music), klubeilla soitetaan hänen yleisluonnehdintansa mukaan minimaalista rytmimusiikkia, joista trance on vain yksi esimerkki.

– Tavoitteemme on tukea alakulttuuria, tehdä näkyväksi ilmiöitä, jotka siihen kuuluvat. Alueella on esimerkiksi dj:tä, joille saamme tapahtumiimme keikkamahdollisuuksia ja sitä kautta myös mahdollisuuden päästä muualle soittamaan, Löytynoja kertoo.

– Itse festivaali oli viime vuonna loppuun myyty, joten pelkästään tämän vuoksi kiertuetta ei alueella tarvita. Kyse on alueellisen tietoisuuden nostamisesta: ihmiset tulevat tietoiseksi alakulttuurista.

Ennakkotapahtumat kiertävät viidessä kaupungissa. Vappuaatoksi järjestäjät lupaavat Seinäjoelle maagista taikamaailmaa, joka kuuluu elektroniseen tassimusiikkiin ympärille syntyneeseen kokonaisuuteen. Esimerkiksi psykedeeliseen tranceen kuuluu oleellisesti neonvärein somistettu ympäristö ja UV-värit.

Toinen esimerkki alakulttuuriin liittyvistä taiteista on kolmisen vuotta toiminut seinäjokelainen Moving Decos -ryhmä, jonka jäsenistä osa toimii myös SEMC:ssa. Tapahtumissa MoDen esiintyjät ovat osa somisteita: oman nimen määritelmänsä mukaan vapaasti esiintyviä eläviä koristeita.

– Vannetanssin, flow-taiteiden ja sirkustoiminnan MoDe-ryhmä on niin ikään saanut tapahtumista buustia omalle toiminnalleen ja esiintynyt myöhemmin useissa muissa tapahtumissa, Löytynoja kertoo.