Yksityiset asuntosijoittajat velkaantuvat maltilla – neljäsosa ei tarvitse lainarahaa lainkaan

Arviot yksityisten asuntosijoittajien velkaantumisesta ovat ylimitoitettuja, katsoo Suomen Vuokranantajat ry.

Vuosittaisen Vuokranantajakyselyn tuoreiden tietojen mukaan vain noin kuudella prosentilla vastanneista on yli 100 000 euroa velkaa yhtä sijoitusasuntoa kohden.

Tyypillisesti yksityisen vuokranantajan velka-asteet ovat maltillisia, toteaa tiedotteessa Suomen Vuokranantajien yhteiskuntasuhdejohtaja Tuomas Viljamaa

– Kyselyn mukaan yksityisten vuokranantajien velka suhteessa asuntojen arvoon on noin 37 prosenttia. Se on huomattavan maltillinen isoihin kiinteistösijoittajiin verrattuna, Viljamaa sanoo.

Velkaantuminen myös laskenut viime vuosina.

Yksityiset vuokranantajat käyttävät sijoitusasuntolainoissaan tyypillisesti 20 vuoden laina-aikaa. Alle prosentti kyselyyn vastanneista on käyttänyt kulutusluottoja rahoituskeinona.

Vuokranantajat ovat myös viime vuosina tulleet varovaisemmiksi ja riskitietoisemmiksi markkinatilanteen kiristyessä ja kannattavuuden heikentyessä.

– Selvityksen mukaan yksityiset vuokranantajat käyttävät korkojen nousun varalle erilaisia keinoja, kuten kiinteää korkoa, korkosuojausta ja puskuria, vaikka tällä hetkellä on melko selvää, että korot pysyvät hyvin matalalla vielä pitkään. Lisäksi neljäsosa yksityisistä vuokranantajista ilmoittaa, että he eivät käytä ollenkaan velkaa asuntosijoitusten rahoittamiseen, Viljamaa luettelee.

Alle kymmenen prosenttia vastaajista suosii ensisijaisesti uudiskohteita asuntosijoittamisessa.

Tyypillisesti yksityiset vuokranantajat ovat kiinnostuneita vanhoista kohteista. Lähes 70 prosentilla vastanneista ei ole uudiskohteisiin kohdistuvaa yhtiölainaa ollenkaan ja vain 1,5 prosentilla on taloyhtiölainaa yli 70 prosenttia suhteessa asuntojen arvoon.