Suomalaisia surmataan Fuengirolassa – Serranon perhe -sarjasta tuttu hurmuri tähdittää uutta tv-dekkaria

Suurta suosiota Suomessa nauttineesta Serranon perhe -televisiosarjasta tuttu näyttelijä-laulaja Fran Perea tähdittää uutta espanjalais-suomalaista rikosdraamaa Paratiisi. Hän näyttelee poliisi Andrés Villanuevaa, jonka kanssa suomalainen rikostutkija Hilkka Mäntymäki (Riitta Havukainen) työskentelee rikosten ratkaisemiseksi Fuengirolassa, jossa asuu ja lomailee paljon suomalaisia "muuttolintuja".

Mäntymäki myös tutustuu paikalliseen suomalaisyhteisöön ja hiljalleen hänen eteensä aukeaa taitavasti toteutettu, suomalaisiin kohdistuva henkirikosten sarja. Kynsiä kylmenee jo heti sarjan avausjaksossa.

Perean näyttelemä Villanueva on kokenut, monissa liemissä keitetty rikospoliisi, jonka haaveet perheestä ja uudesta, seesteisestä elämästä pikkukaupungin lainvalvojana ovat murentuneet hänen välittömään lähipiiriinsä kohdistuneen traagisen kuolemantapauksen vuoksi.

– Villanuevalla on syvä trauma, hän yrittää selvitä elämässä hengissä, vaikka hän ei haluaisi elää, kuvailee Perea roolihahmoaan.

– Poliisin työ on Villanuevalle tapa nähdä maailmaa, hän pitää työstään.

Málagasta kotoisin oleva Perea on asunut Espanjan pääkaupungissa Madridissa jo parikymmentä vuotta. Serranon perhe -sarjassa hän näytteli Diego Serranon poikaa Marcosia. Perea myös vieraili Suomessa toistakymmentä vuotta sitten, tuolloin julkaistun levynsä merkeissä.

Aloite espanjalais-suomalaisen rikosdraaman tekemiseksi lähti Ylen tuottajan Suvi Mansneruksen mukaan Espanjan suunnalta.

– Kyseessä on noin neljän miljoonan euron sarja. Ylelle yksi jakso maksaa noin 200 000 euroa. Pyrkimyksenä on esittää sarja televisiossa myös Espanjassa, mutta sopimusta sen suhteen ei vielä ole allekirjoitettu, Mansnerus kertoo.

Riitta Havukainen kertoo roolihahmonsa Hilkka Mäntymäen olevan hyvin työorientoitunut ja käytännönläheinen rikostutkija. Sarjan alussa hän on vuorotteluvapaalla. Tarinan alkaessa ollaan Fuengirolan lisäksi Oulussa, jossa Mäntymäki asuu.

– Oulun poliisi tarvitsee Mäntymäen apua, koska Fuengirolassa paljastuneet rikokset linkittyvät Ouluun. Mäntymäellä on Oulussa toisaalta mies, jonka omaishoitajana hän on, ja tytär lapsenlapsineen. Lähtö Espanjaan on hänelle irtiotto arkikuvioista, siellä hän saa tehdä työtä jossa on hyvä, Havukainen kuvailee.

Paratiisia kuvattiin viime vuoden loppiaisesta pääsiäisen tietämille Fuengirolan lisäksi muun muassa Málagassa ja Marbellassa.

– Yli kolme kuukautta siellä vierähti. Sarjassa puhun espanjalaisten kanssa englanniksi. Täytyy myöntää, että suomeksi on helpompi näytellä kuin englanniksi. Välillä kun oli pitkiä päiviä, niin suusta saattoi tulla mitä sattuu, ja sitten täytyi ottaa kohtauksen kuvaus uusiksi. Englanninkielistä dialogia minulla on sarjassa kuitenkin niin paljon.

Televisiosta ja suoratoistopalveluista löytyy julmetusti rikosdraamoja. Havukainen arvelee niiden suosion syyksi esimerkiksi sitä, että rikosdraamoista saa "turvallista jännitystä".

– Itse rakastin Grimmin veljesten satuja lapsena. Niissäkin sai pelätä, mutta turvassa peiton alla. Rikossarjoissa tulee myös esille ihmismielen pimeä puoli, niissä on myös psykologinen tasonsa, Havukainen sanoo.

Hän itse on seurannut esimerkiksi Beck-elokuvien sarjaa, Wallandereita, Breaking Badia sekä espanjalaista Rahapajaa.

– Niin ja tietysti Sorjosta!