Liki 150 kehitysvammaista etsii itselleen ystävää – Seinäjoella koulutetaan ystäviä

Koordinaattori Sirpa Saarimäki (vasemmalla), vapaaehtoinen Anne Ikonen, koordinaattori Suvi Tammela ja toimistotyöntekijä Hanna Sepponen kannustavat ihmisiä kouluttautumaan ystäväksi. Riina Haapala

Riina Haapala

Seinäjoella järjestetään helmikuussa koulutus, jossa koulutetaan vapaaehtoisia kehitysvammaisten ystäväksi. Koulutuksen järjestää Seinäjoelta käsin toimiva Ystävänkortti Toiminta.

Ystävänkortti on kehitysvammaiselle myönnettävä kortti, jonka tarkoituksena on helpottaa heidän osallistumistaan vapaa-ajan palveluihin. Kortilla avustaja pääsee maksutta mukaan sopimuksen tehneiden palveluntarjoajien vapaa-ajan toimintoihin. Palveluntarjoajia on tällä hetkellä 442. Erilaisia aktiviteetteja on yli 5 000, sillä mukana on palveluntarjoajia, joilla on useita käyntikohteita. Ystävänkortti on käytössä 34 kunnassa ja se kattaa koko Etelä-Pohjanmaan sekä osan Pohjanmaasta ja Keski-Pohjanmaasta. Kortteja on myönnetty jo yli 1700.

Seinäjoella järjestetään helmikuun alussa vapaaehtoiskoulutus, jonka käytyään voi ryhtyä kehitysvammaiselle ystäväksi.

Ystäväksi koulutettavan tulee Saarimäen mukaan olla aivan tavallinen ihminen, joka haluaa ystävystyä kehitysvammaisen kanssa.

– Koulutuksen käyminen ei sido mihinkään. Voi aloittaa ja lopettaa silloin kun haluaa, kertoo koordinaattori Suvi Tammela

– Ystävää etsiviä kehitysvammaisia on tällä hetkellä lähes 150, kertoo Ystävänkorttitoiminnan koordinaattori Sirpa Saarimäki

Aktiivisia vapaaehtoisia on kuitenkin vain noin 50.

SeinäjokelainenAnne Ikonen on ollut kehitysvammaisen ystävä jo kuuden vuoden ajan. Ikonen sanoo, ettei hänellä ole koskaan käynyt mielessäkään lopettaa, vaikka välillä on ollut kiireitä.

– Ystävä ymmärtää, että aina ei ehdi, Ikonen sanoo.

Ikonen lähti ystäväksi alan vaihdon myötä.

– Opiskelin lähihoitajaksi ja menin harjoitteluun paikkaan, jossa minun ystäväni asui. Olin kuullut toiminnasta ja lähdin koulutukseen, Ikonen kertoo.

Ystävyyssuhde on tasavertainen. Ikonen muistuttaa, ettei hän ole ystävällään töissä.

– En ole hänen avustajansa ja hän ymmärtää sen, että olemme tasavertaiset ystävät. Olemme aikuisia naisia ja teemme aikuisten naisten juttuja.

Ikonen kertoo, että he myös täydentävät toisiaan. Ikonen on luonteeltaan levoton ja hänen ystävänsä rauhallinen.

– Hän rauhoittaa minua vähän pysähtymään ja löytämään niitä pieniä kivoja asioita, joita ei muuten huomaisi.

Ikonen myös muistuttaa, ettei ystävän kanssa tarvitse aina tehdä mitään kovin ihmeellistä.

– Viimeksi kävimme syömässä ja kirpputorilla. Teemme sitä, mikä molempia kiinnostaa.

Toisaalta ystävä on myös rohkaissut Ikosta.

– En ole ennen uskaltanut laulaa karaokea. Nyt laulan, Ikonen kertoo.

– Paljon hyviä kokemuksia. Se pitää paikkansa, että jos antaa paljon, saa myös paljon. Vaatii vähän rohkeutta ja ymmärrän, että joillain voi olla pelkoja, mutta täältä saa apua, Ikonen sanoo viitaten Ystävänkorttitoiminnan toimistoon.

– Ystävyys on ystävyyttä, ei työssäkäyntiä tai avustamista. Me myös järjestämme ystäville työnohjausta ja retkiä. Yritämme pitää huolta vapaaehtoisista, jotta he jaksavat, Sirpa Saarimäki kertoo.

Ystävänkortti

Ystävänkortti on kehitysvammaiselle maksuton. Ystävänkortin saaminen edellyttää kehitysvamma-, kehitysviive- tai autismidiagnoosia. Lisäksi hakijan kotikunnan täytyy olla Ystävänkorttitoiminnan yhteistyökunta.

Yhteistyökuntia ovat Alajärvi, Alavus, Evijärvi, Halsua, Ilmajoki, Isojoki, Isokyrö, Kannus, Karijoki, Kaskinen, Kauhajoki, Kauhava, Kaustinen, Korsnäs, Kristiinankaupunki, Kuortane, Kurikka, Laihia, Lappajärvi, Lapua, Lestijärvi, Maalahti, Mustasaari, Närpiö, Perho, Seinäjoki, Soini, Teuva, Toholampi, Vaasa, Veteli, Vimpeli, Vöyri ja Ähtäri.

Seuraava ystäväkoulutus järjestetään Seinäjoella 8. helmikuuta. Koulutukseen osallistuminen vaatii ennakkoilmoittautumisen.

Toimintaa rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus Stea.

Kommentoi