Tippakin laatua riittää – pienpanimoiden olutjuhla on vakiinnuttanut paikkansa Seinäjoen tapahtumakalenterissa

Rytmikorjaamolla järjestettävien Lakeuden Panimojuhlien tämän vuoden kovamaineisin panimovieras lienee englantilainen Thornbridge Brewery, jonka oluita on vuosien saatossa palkittu yli 350 kertaa. Kalle Marjamäki

Matias Helinko

Seinäjoen Rytmikorjaamon järjestyksessään viidennet Lakeuden Panimojuhlat kokoaa samaan klubitilaan 13 kotimaista ja kaksi ulkomaista pienpanimoa. Tuoreita oluteriä ja uutuuksia on oluen ystäville jälleen maisteltavaksi, sillä panimoiden määrä tarkoittaa lähemmäs 110 erilaista olutta.

Panimojuhlien vastaava tuottaja Henri Kangaskorte kertoo, että tarjontaa lähdetty rakentamaan edellisvuosien asiakaspalautteen perusteella. Yleisön toiveiden ympärille on lisätty panimoita heidän erikoistumisensa mukaan.

– Toivomme panimoilta mahdollisimman laajaa kattausta. Toki tiedämme, mihin he ovat erikoistuneet, mutta tänä vuonna olemme miettineet vielä erityisen tarkkaan panimoiden profiilia, jotta saamme kävijöille laadukkaan ja monipuolisen tarjonnan, Kangaskorte kertoo.

Panimojuhlilla yleisö on eri vuosina saanut arvioida maistamansa oluet sovelluksella. Arviot sekä panimoiden tapahtumaan tuomat uutuudet ennakoivat trendinomaisista muutoksista olutharrastajien mieltymyksissä.

Vuoden 2018 panimojuhlien yleisön suosikki Pint Please Suomi -sovelluksessa oli tallinnalaisen Põhjala Breweryn CocoBänger-stout, jossa makuina yhdistyvät kookos ja kahvi. Olut ei ole makuyhdistelmänsä puolesta eikä liioin vahvuudeltaan perinteinen saunakalja, sillä sen alkoholivahvuus on 12,5%. Kärkikolmikkoon ylsivät niin ikään vahvat oluet, Hiisi-panimon Nuutti-stout ja Põhjalan TopeltNelson -Imperial IPA.

Viime tammikuussa yleisön maku oli herkistynyt stoutien lisäksi hapanoluisiin, kun arvosteluissa kärkisijoille nostettiin tuusulalaisen, hapanoluisiin erikoistunneen Cool Head Brewin Lumberjack Juice -sour-olut sekä Coco Jambo -sweet stout.

– Mitä olen listoja ennakkoon katsonut, vahvat tummat oluet ja hapanoluet ovat mukana myös tänä vuonna. Toinen huomio on kuivahumaloidut ipat, joiden voi olettaa tekevän nousua, Kangaskorte arvioi.

Panimojuhlat näyttäisi vakiinnuttaneen paikkansa pysyvästi Seinäjoen vuoden tapahtumakalenterissa. Viime vuoden juhlat keräsi ennätykselliset 1700 tapahtumakävijää.

Kangaskorte arvioi, että tänä vuonna ei tästä jäädä jälkeen. Tapahtuman ennakkomyynti on ollut ennätystahdissa, ja liput on myyty lähes loppuun.

– Keräämämme palautekyselystä käy ilmi, että useat kävijöistämme ovat käyneet tapahtumassa peräkkäisinä vuosina. Heidän lisäkseen tulee jatkuvasti myös uusia olutharrastajia. Havaittavissa on ollut, että etenkin ulkopaikkakuntalaisten määrä on kasvanut.

Panimot 2020:

Tanker Brewery, Viro

Thornbridge Brewery, Englanti

Kvarken Brewery, Raippaluoto

Linden Brewery, Rauma

Maistila, Oulu

Mallaskosken Panimo, Seinäjoki

Mallaskuun Panimo, Lapua

Panimo Hiisi, Jyväskylä

Panimoyhtiö Tuju, Lappeenranta

Ruosniemen Panimo, Pori

Salama Brewing Company, Espoo

Sonnisaari Panimo, Oulu

Vixen Panimo, Seinäjoki

Kyrö Distillery Company

Terissaari, Akaa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu