Tarja Räisänen auttaa erotilanteessa ja silloin, kun lapsi on kaapattu – vuoden 2015 pakolaiskriisi näkyy nyt

Tarja Räisänen kertoo olevansa sydänjuuriaan myöten keravalainen. – Tämä on niin hyvä paikka asua, kaikki palvelut ovat lähellä, Räisänen kehuu. Myös 18-vuotias Jenni-kissa viihtyy keskusta-asunnossa. Räisäsen toinen kissa on 10-vuotias. Se ujosteli eikä tullut vieraita lähelle. Sauvo Jylhä

Tanja-Elina Niemi

Keväällä tulee kuluneeksi 13 vuotta siitä, kun keravalainen Tarja Räisänen (60) aloitti Kaapatut lapset ry:n toiminnanjohtajana.

– Tiesin heti, kun näin ilmoituksen vapaasta paikasta, että se on minun paikkani, Räisänen kertoo.

Alkujaan hän on röntgenhoitaja, mutta perinnöllinen silmäsairaus heikensi näön eikä tuo työ enää onnistunut. Tie vei myös yliopistoon, josta hän valmistui maisteriksi. Sosiaalihistoriaa käsittelevä väitöskirja jäi kesken, vaikka aihe oli mielenkiintoinen: iäkkäiden naisten elämänkulku Suomessa 1700–1800-luvuilla.

Kaapatut lapset ry on Räisäsestäkin pelottava nimi, mutta se on selkeä, helppo nimi, kun joku avuntarvitsija etsii – ja löytää – googlettamalla.

Räisänen oli pitkään yhdistyksen ainoa työntekijä. Nykyisin rahavirtoja on enemmän ja nyt yhdistyksellä on jo kolme vakinaista työntekijää sekä yksi, jonka rahoitus on vuodeksi.

Viime vuodelta ei ole vielä virallisia tilastoja, mutta yhteydenottoja tuli runsaasti.

– Vuoden 2015 pakolaiskriisi on kasvattanut yhteydenottomääriä. Monet silloin solmituista avioliitoista alkavat ikävä kyllä nyt purkautua, pohtii Räisänen.

Lapsikaappauksista puhuttaessa kymmenen kärjessä maat ovat kuitenkin viime vuosina olleet länsimaita.

– Nämä kansainväliset liitot ovat yleisimpiä. Vasta viime vuonna Irak tai sen lähialueet tulivat kymmenen joukkoon kaappaustapauksissa.

Ulkomailta yhdistykseen yhteyttä ottavat ovat lähes aina äitejä, jotka haluaisivat lähteä parisuhteesta lapset mukanaan.

– He kysyvät neuvoa erotilanteessa, miten pitää toimia, jotta ei Suomessa tule lapsikaappaussyytettä.

Kaappauksia ei ihan pystytä koskaan kokonaan estämään.

– Mutta voimme vaikuttaa. Voimme jakaa tietoa siitä, että näin ei saa tehdä ja mitä seurauksia siitä on. Suomessa lapsikaappaus on rikos. Voidaan myös kertoa mitä kaappaus vaikuttaa lapsiin. Kaapatut lapset oirehtivat usein myöhemmällä iällä: he eivät luota ihmisiin, heillä on vaikeuksia parisuhteessa tai työssä. Myös päihde- ja mielenterveysongelmat ovat yleisiä.

– Lapsia ei pitäisi yhtäkkiä tempaista mukaansa. Lapsella pitää olla mahdollisuus hyvästellä läheiset ihmiset ja tulla käymään heidän luonaan. Maahanmuuttajilla kotoutuminen on tärkeää, jotta uudessa kotimaassa olisi eron sattuessa muutakin kuin se puoliso ja lapsi.

Räisäsellä on omakohtaista kokemusta vuosien takaa kaappausuhasta, kun marokkolaispuolison kanssa tuli ero ja poika jäi asumaan äitinsä luo Suomeen.

– Ei hän koskaan toteuttanut uhkausta.

Työssä tärkeintä Räisäselle on tällä hetkellä se, että rekrytoinnit onnistuisivat: uusi järjestösihteeri aloitti juuri ja toinen rekrytointi on helmikuussa. Elämässä tärkeintä hänelle ovat ympärillä olevat ihmiset, perhe ja ystävät, joiden seurasta hän nautti.

Räisäsen elämän tärkein ihminen, oma poika, menehtyi syksyllä hyvin yllättäen 28-vuotiaana diabeteksen vuoksi.

Vapaa-aikana Räisänen rentoutuu äänikirjoja kuunnellen.

– Viikossa menee kaksi-kolme kirjaa. Pitäisi pitää taukoa niissä, että jäisi aikaa muullekin, hän pohtii.

Kaapatut Lapset ry

Vuonna 1997 perustettu kansalaisjärjestö. Yhdistys tukee ja neuvoo perheitä, joita on kohdannut lapsikaappaus, joissa on lapsikaappausuhka tai kansainvälinen huoltokiista. EU:n alueella noin 130 000 kansainvälistä avioparia päätyy vuosittain avioeroon.

Yhdistys on Ensi- ja turvakotien liiton, Yhden Vanhemman Perheiden Liiton, Kansalaisareenan ja Missing Children Europen jäsenjärjestö. Päärahoittaja on Veikkaus.

Tarja Räisänen on ollut toiminnanjohtajana vuodesta 2007. Yhdistys rekrytoi juuri uuden järjestösihteerin.

Kommentoi