Second hand -merkkivaatteiden kauppa käy netissä – Hanna Autio ideoi Emmyn, jossa käsitellään päivittäin jo 1 200 omistajalleen turhaksi käynyttä vaatetta

Emmyn perustaja ja operatiivinen johtaja Hanna Autio ja toimitusjohtaja Petra Luntiala toivovat, että Emmy voi pysyä Lohjalla. – Meillä on täällä ihana henkilökunta, he sanovat. Maria Aittoniemi

Maria Aittoniemi

Lohjalaisen Emmy Clothing Company Oy:n viisivuotinen matka on menestystarina. 38 henkilöä työllistävä yritys on kasvanut huimasti ja vauhti vain kiihtyy.

Yrityksen liikeidea perustuu asiakkaiden mahdollisuuteen ostaa ja myydä käytettyjä merkkituotteita kohtuuhintaan, tehdä hyvää ekologisilla ostopäätöksillä, vähentää jätettä ja kasvihuonepäästöjä ja säästää luonnonvaroja. Kasvuodotukset yrityksellä ovat melkoiset.

Kasvaessaan Emmy tarvitsee tilaa. Sitä on tällä hetkellä käytössä 1 500 neliötä.

– Viihdymme Lohjalla, ja meillä on aivan ihana henkilökunta täällä, yrityksen perustaja ja operatiivinen johtaja Hanna Autio sanoo.

Merkkivaatteiden second hand -verkkokauppa emmy.fi syntyi Espooseen viisi vuotta sitten. Liiketoiminta aloitettiin 500 vaatteella. Pian yritys muutti Lohjalle ja on siellä jo kolmansissa toimitiloissaan.

– Liikevaihtomme kasvoi viime vuonna 75 prosenttia, toimitusjohtaja Petra Luntiala kertoo.

Emmy on markkinapaikka käytetyille naisten, miesten ja lasten merkkivaatteille, -kengille ja -asusteille. Yritys syntyi Hanna Aution ajatuksesta, voisiko Facebookin ja kirpputorien rinnalla olla jokin yksinkertaisempi tapa ostaa ja myydä käytettyjä vaatteita.

– Me toimimme avaimet käteen -periaatteella. Myyjän tarvitsee vain toimittaa myytävät tuotteet meille ja antaa tilinumero, jolle rahat tilitetään, Autio kertoo.

Emmyssä tuotteet tarkastetaan yksitellen, luokitellaan kunnon mukaan, valokuvataan ja laitetaan verkkosivuille tarjolle.

Myyntiin tulevan tuotteen on oltava niin sanottu merkkituote. Sillä taataan sen kestävyys ja laatu.

– Emme mielellämme puhu käytetystä, vaan second hand -tuotteesta, Luntiala sanoo.

– Myyntiimme tulevat tuotteet ovat uudenveroisia tai vähintäänkin erittäin käyttökelpoisia.

Myyjä voi toimittaa tuotteet Emmylle Postin tai Matkahuollon välityksellä, tuoda Lohjan toimitiloihin tai jättää Emmyn keräyslaatikkoon, joita on Suomessa 50 ja Virossa 10. Pääkaupunkiseudulla on lisäksi mahdollisuus tilata tuotteille nouto kotoa.

Jos tuotteet eivät käy kaupaksi puolen vuoden kuluessa, ne palautetaan, tai jos asiakas niin haluaa, toimitetaan hyväntekeväisyysjärjestöille lohjan Hope ry:lle ja Karjalan Apu ry:lle.

Toimitusjohtaja Luntiala tykkää luvuista ja Emmyllä on, mitä luetella:

– Kauttamme on kulkenut 650 000 käytettyä vaatetta. Myyjiä ja ostajia on 40 000. Hyväntekeväisyyteen on Emmyltä lähtenyt 100 000 vaatetta.

Emmyllä käsitellään päivittäin myyntiin 1 200 vaatetta. Puolet tuotteiden myyjistä asuu pääkaupunkiseudulla, 75 prosenttia Uudellamaalla.

Kasvupotentiaalia on siis vielä Suomessakin, mutta Luntiala sanoo Emmyn tähtäävän vielä tämän vuoden lopulla pariin uuteen suurkaupunkiin Euroopassa.

Kiertotaloutta

Lohjalainen merkkivaatteiden ja -asusteiden second hand -verkkokauppa www.emmy.fi

38 työntekijää, valtaosa nuoria.

Sitran Kiertotalouden Kiinnostavimmat -listan yritys.

Kansainvälisten selvitysten mukaan alan kasvihuonekaasupäästöt pienenisivät yli 40 %, jos vaatteita käytettäisiin kaksi kertaa pidempään kuin nykyisin.

Tekstiiliteollisuus tuottaa vuosittain saman verran päästöjä kuin maailman lentoliikenne ja laivaliikenne yhteensä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomien ilmestyminen on tauolla toistaiseksi
 2. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 3. Matkalla kotimaassa: Muumimaailmassa sadusta tulee hetkeksi totta – Tove Janssonin rakastettujen tarinoiden hahmoja pääsee tapaamaan poikkeuskesänäkin
 4. Esitutkinta valmistui: Naamiomiesten Espoossa tavoittelemasta kontista löytyi "tiiliskivinä" 176 kiloa kokaiinia – arvo 25 miljoonaa euroa
 5. Hyvinvointi: Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"
 6. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 7. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 8. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 9. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 10. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 11. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 12. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 13. Tuusulan asuntomessut: Asuntomessut on rakentamisen ajankuva – Tuusulan Lahelanrinteellä oli kunnia avata messujen 50 vuoden historia
 14. Tuusulan asuntomessut: Iso ruokapöytä ei ole enää olohuoneen fokus – kotitoimiston kalusteet ovat kevyitä ja helposti siirreltävissä ja taloteknologia maustaa etätyöntekoa
 15. Tuusulan asuntomessut: Esteettömyys saa kiitosta: vammaisneuvosto testasi messualueen

Näytä lisää