Yrittäjä äimistelee, miksi Etelä-Suomeen jymähtäneillä plussakeleillä "pakkomyydään kalliimpaa talvidieseliä" – näin Neste-pomo vastaa

Kaikilla Nesteen asemilla myydään talvikaudella vain talvilaatuista dieseliä. Tämä närästää tuusulalaista kuljetusyrittäjää. Oskari Lehto

Oskari Lehto

Tuusulalainen pitkän linjan kuljetusyrittäjä Raimo Stenvall arvostelee Nestettä ja muita huoltoasemayhtiöitä yksinomaan talvilaatuisen diesel-polttoaineen myymisestä.

– Mielestäni on härskiä, että kaikilla asemilla pakkomyydään kalliimpaa talvilaatua, vaikka talvi on ollut niin lauha, että kesälaadulla pärjättäisiin oikein hyvin.

Stenvallin arvion mukaan talvilaatuinen diesel on litrahinnaltaan noin yhden sentin kesälaatuista kalliimpaa.

– Valtakunnallisesti siinä puhutaan jo todella isoista rahoista, hän suomii.

Miksi Nesteen huoltoasemilla myydään nyt yksinomaan talvilaatuista dieseliä, Nesteen Suomen asemaverkostosta vastaava johtaja Katri Taskinen?

– Talvilaatuisen dieselin tarjoaminen on perusteltua, sillä talvilaadun tuoteominaisuudet parantavat auton käynnistymistä ja toimintaa kylmillä ilmoilla. Jotta tuote toimisi normaalisti, aseman säiliössä ja auton tankissa on oltava pelkästään talvilaatuista polttoainetta, ei kesä- ja talvilaadun yhdistelmää.

– Lisäksi tulee ottaa huomioon, että säätila voi vaihtua hyvinkin kylmäksi nopeastikin, vaikka alkutalvi olisikin lauhempaa. Ja Etelä-Suomessa tankatulla autolla voidaan matkustaa pohjoiseen, jossa sää on huomattavasti kylmempi.

Mikä on kesä- ja talvilaatuisen dieselin pakkasenkestävyys?

– Nesteen normaalin talvidieselin samepiste on –29 astetta ja suodatettavuuspiste –34 astetta. Näistä tärkeämpi on samepiste. Se kertoo lämpötilan, jossa polttoaine vielä läpäisee polttoainesuodattimen ja auto toimii normaalisti. Suodatettavuuspiste kuvastaa alinta lämpötilaa, jossa hyvin huolletun auton pitäisi toimia. Diesel-laatujen same- ja suodatettavuuspisteet ilmoitetaan yleensä tarralla kyseisen polttoaineen kohdalla.

– Truck-asemilla myytävän kesälaadun kylmäominaisuudet ovat –5/–15, ja tavallisilla asemilla vastaavat arvot ovat –10/–20. Pohjois-Suomen valituilla asemilla on tarjolla arktista dieseliä (–40/–40) todella kylmiin olosuhteisiin.

Mitä siitä seuraisi, jos talvella tankattaisiin kesälaatuista polttoainetta?

– Lämpötilan laskiessa selvästi nollan alapuolelle kesälaatuinen diesel alkaa jähmettyä, eikä tuote toimi normaalisti. Auton polttoainesuodatin voi mennä tukkoon, jolloin autolla ei voi ajaa. Tukos voi myös rikkoa suodattimen.

Miksi talvilaatuinen diesel on kesälaatuista kalliimpaa?

– Hintojen välillä ei ole merkittävää eroa. Raakaöljyn jalostuksesta saadaan talvilaatuista dieseliä huomattavasti vähemmän kuin kesälaatuista. Talvilaadussa käytetään myös erityistä lisäaineistusta kylmäominaisuuksien parantamiseksi.

Tuodaanko talvilaatuista dieseliä myyntiin ajankohdan vai vallitsevan säätilan mukaan?

– Seuraamme edellisten vuosien keskilämpötiloja ja jonkin verran myös vallitsevaa säätilaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seinäjoen Sanomat jää ilmestymistauolle
 2. Kuinka sinä uskalsit? – seinäjokelainen Päivi vaihtoi alaa ja perusti oman yrityksen viisikymppisenä eikä ole katunut päivääkään
 3. Suunnistuskausi alkaa Seinäjoella omatoimisesti
 4. Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset ottivat digiloikan – virtuaalilähetykset suositumpia kuin perinteiset
 5. Astetta hauskempaa ulkoilua – kokosimme vinkkejä Seinäjoelta
 6. Ideaparkin Citymarket ja Huhtala Logistics aloittavat yhteistyön – kuljettavat ostokset ilmaiseksi riskiryhmille
 7. Seinäjoelle tulossa kaupunkipyörät – 50 pyörää, 14 pysäkkiä
 8. Koronan seuraus: Rikollisuus vähentynyt Pohjanmaalla, mutta petosyritykset ja kotihälytykset lisääntyneet
 9. Seinäjoki alkaa jakaa kouluruokaa etäopetuksessa oleville oppilaille – annoksia jaetaan yli 1600
 10. Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä
 11. Jäitkö työttömäski ja haluaisit opiskella? – SeAMK luopuu avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksuista osittain
 12. Seinäjoen kaupunki soittaa yli 5000 ikäihmiselle – soittokierros alkaa yli 85-vuotiaista
 13. Limu ja lihis vaihtuivat kunnon lounaaseeen ja kalenteriin raivattiin tilaa liikunnalle - seinäjokelaisyrittäjä oppi nauttimaan liikkumisesta: "En olisi uskonut, että viikon paras hetki on jumppa"
 14. Asuntosijoittaja kaipasi helposti ostettavaa palvelua – kun sitä ei ollut, seinäjokelainen Jussi Takala perusti yrityksen itse
 15. Tässä on Seinäjoen Hyvä asiakaspalvelija 2020

Näytä lisää