Lakiuudistus pienensi Suomen metsien suojelualueita 30 000 hehtaaria – WWF tyrmistyi: " Valtava heikennys luonnon kannalta"

Luonnonvarakeskus Luken tuore raportti kertoo vuonna 2014 voimaan astuneen metsälain vaikutuksista.

Raportti paljastaa uudistuksen menneen osittain pieleen: kun sillä yritettiin suojella erityisen tärkeitä kohteita, niiden määrä on päinvastoin vähentynyt.

Lakiuudistuksen jälkeen Suomen metsäkeskus on poistanut rekistereistään noin 30 000 hehtaaria erityisen tärkeitä suojelualueita.

Poistolistalle on joutunut esimerkiksi luonnon monimuotoisuuden kannalta erittäin tärkeitä purojen ja lähteiden rantametsiä, suoalueita ja lehtoja, joiden eliölajistoa pidetään poikkeuksellisen rikkaana.

Kohteet sijaitsevat eri puolilla Suomea.

Avohakkuut entisillä suojelualueilla mahdollistava muutos on WWF:n mukaan tyrmistyttävä. Liitto nimeää sen olevaan lähihistorian suurin heikennys metsäluonnon lakisääteiseen suojeluun.

– Hehtaarimäärä, jolta on kadonnut lain suoja, vastaa Espoon maapinta-alaa. Tieto on tyrmäävä. Kyseessä on ennennäkemätön heikennys metsäluonnon lakisääteiseen turvaamiseen, WWF:n johtava metsäasiantuntija Panu Kunttu kommentoi liiton tiedotteessa.

– Jo ennen lain uudistamista laaja tutkijaryhmä varoitti metsälain uudistuksen olevan valtava heikennys luonnon kannalta. Nyt tämä heikennys on konkretisoitunut karmealla tavalla, kun näiltä luontohelmiltä on viety lain turva, Kunttu jatkaa.

WWF muistuttaa, että Suomen metsissä elävistä lajeista peräti 833 on uhanalaisia, ja määrä on kasvussa.

Lajien lisäksi uhattuina ovat itse metsät, tarkemmin sanottuna erilaiset metsätyypit, jotka ovat lajien elinympäristöjä.

Lähes 80 prosenttia metsätyypeistä on arvioitu uhanalaisiksi. Uhattuina ovat esimerkiksi lehdot, vanhat kangasmetsät ja korvet.

WWF:n mielestä maa- ja metsätalousministeriön nyt teettämä metsälain arviointi ei ollut riittävän kattava. Arvioinnissa olisi pitänyt selvittää myös mahdollisuutta lisätä lakiin uusia pykäliä turvaamaan metsäluontoa.

Esimerkiksi avohakkuiden vaihtaminen jatkuvan kasvatuksen malliin on nyt vapaaehtoista ja metsänomistajat suhtautuvat siihen nihkeästi.

– Nyt olisi kiire lisätä metsien suojelua ja rajoittaa metsätaloutta luonnoltaan arvokkaissa metsissä. Suunta on valitettavasti kuitenkin päinvastainen. Metsälakia pitää uudistaa nyt nopeasti metsäluonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi, Kunttu vaatii.

Luken raportin tilasi maa- ja metsätalousministeriö.

Edit: Korjattu otsikosta ko. alueen koko, joka on 30 000 hehtaaria.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat